IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността сред китайските фирми за услуги нарасна за пръв път от 5 месеца през януари

Нагласите сред предприемачите достигнаха почти 12-годишен връх

12:30 | 03.02.23 г.
Снимка: Yan Cong/Bloomberg
Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Бизнес активността сред фирмите за услуги в Китай нарасна за пръв път от пет месеца насам през януари, след като потреблението и пътуванията получиха тласък от премахването на противоепидемичните мерки в страната, изстрелвайки бизнес нагласите до близо 12-годишен връх, пише Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в услугите на Caixin/S&P Global се покачи от 48 пункта през декември до 52,9 пункта през януари, надминавайки границата от 50 пункта, разделяща понижение от повишение. Резултатът маркира края на четиримесечен спад.

Данните са отражение на официалната статистика, публикувана по-рано през седмицата, допринасяйки за доказателствата за възстановяване на активността във втората по големина икономика в света, след като бяха премахнати строгите противоепидемични мерки.

Внезапното прекратяване на политиката за нулев брой новозаразени с коронавирус и последвалият по-бърз от очакваното пик на заразените спомогна за търсенето на услуги, особено в седмицата, в която бе отбелязана Китайската нова година. Това постави основите и за по-бързо и пълно икономическо възстановяване.

При отбелязването на Китайската нова година гражданите на страната можеха да празнуват без никакви блокади за пръв път от три години насам.

"Повечето продукти в нашия ресторант бяха разпродадени по време на празниците, не очаквахме толкова много клиенти", казва 33-годишният Джан, мениджър на ресторант в Пекин, като добавя: "По време на празниците можем да продаваме по 400-600 авторски ястия на ден, много повече спрямо преди".

"След удара от най-скорошната вълна на заразени с коронавирус основният фокус на икономическата работа трябва да е върху ускоряването на икономическия растеж и върху насърчаването на нормализирано производство и социален ред", смята Уан Джъ, старши икономист в Caixin Insight Group.

Повторното отваряне на икономиката спомогна за износа на услуги, като подиндексът на новите поръчки за износ премина на положителна територия след спад през декември.

Освен това нагласите сред фирмите за следващите 12 месеца се покачиха до най-високото си ниво от февруари 2011 г. насам, след като Пекин премахна строгите ограничителни мерки, някога включвали блокирания, задължително тестване и карантини.

Общият PMI индекс на Caixin/S&P, обединяващ данните за производството и услугите, достигна 51,1 пункта през януари след 48,3 пункта през декември, маркирайки първото си повишение от пет месеца насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още