IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на хранителните суровини намаляват, но това все още не се усеща от купувачите

Индексът на ООН за цените на храните спада за 10-и пореден месец

15:49 | 03.02.23 г.
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

Докато спадът на цените на хранителни суровини – от пшеница до олио се задълбочава, цената на продуктите на рафтовете в хранителните магазини продължава да расте, пише Bloomberg.

Почти една година след нашествието на Русия в Украйна, което тласна до рекорд цените на житото и на други хранителни суровини, индекс на ООН за цените на храните намалява за десети пореден месец през януари. Това е най-дългата му поредица от спадове от най-малко 33 години и тя контрастира с инфлацията при хранителните стоки, която задълбочава кризата с разходите за живот на потребителите.

Ръководители в хранителната промишленост предупреждават за още повишения на цените, въпреки че суровини като палмово масло и млечни продукти поевтиняват. Дипломати говорят за най-тежката хранителна криза от Втората световна война, като части от Африка са на ръба на глада.

Стряскащият дисонанс подчертава значителното забавяне в пренасянето на цените на суровините в плащаните от домакинствата цени. Освен това хранителните суровини са само малък дял от разходите за производство на продукти като зърнени закуски.

Да вземем за пример хляба. Цената на пшеницата съставлява една десета от общите разходи за един хляб. Останалата част се формира от транспортирането на пшеницата, смилането ѝ, производството и печенето на хляба, пакетирането му и зареждането му в хранителните магазини.

По-високите цени на енергията продължават да влияят на производствените разходи, служителите искат по-високи заплати, а доставчиците притискат търговците на дребно за по-високо заплащане.

Инфлацията достигна връхна точка, но цените на храните – все още не, коментира Алън  Джоуп, ръководител на Unilever, която произвежда майонезата Hellmann и сладоледа Ben & Jerry’s. Гигантът в хранителната индустрия Nestle очаква инфлацията да се запази през първото полугодие с известно смекчаване след това, заяви главният финансов директор Франсоа-Ксавие Роже.

Но има признаци и на спад в цените на някои храни. В САЩ инфлацията при хранителните стоки отбеляза най-малкия си ръст през декември от 21 месеца, като цените на бекона, брашното и пресните плодове намаляха. Инфлацията започва да се забавя, но цените все още растат, казва ръководителят на Conagra Brands, производител на замразените храни Birds Eye и на пастърмата Slim Jim.

„Този инфлационен суперцикъл е по-значителен и по-траен, отколкото някой е очаквал в началото“, коментира Шон Конъли миналия месец.

Забавянето няма да е утеха за много потребители в страните с ниски и средни доходи на населението, които са засегнати особено силно от ускоряването на инфлацията при храните, съобщи Световната банка по-рано тази седмица. Комбинация от свиване на валутните резерви, отслабване на местните валути и дългов натиск подкопават местните икономики.

А относно цените на суровините все още има голяма несигурност на пазарите.

Суровините в земеделието и торовете все още са исторически скъпи, а запасите от зърно остават ограничени, докато лошото време в страни като Аржентина и Източна Африка влошава перспективите за предлагането му. Оризът, който е гръбнакът на световната продоволствена сигурност, също трябва да бъде внимателно следен.

„Все още има рискове“, коментира Ерин Колиър, икономист в Организацията по прехрана и земеделие ФАО на ООН. „Цените намаляват, но все още са високи и изглеждат непоклатими“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още