IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мелони се среща с Шолц - държавно посещение се превръща в дипломатическа игра

Канцлерът приема италианката, но в никакъв случай не е сигурно, че това ще бъде връщане към нормалността

16:12 | 03.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Мелони по време на първата ѝ пресконференция като премиер на Италия. Снимка:  Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Мелони по време на първата ѝ пресконференция като премиер на Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Стоят близо един до друг, усмихват се, глава до глава, с ръце една до друга. Ръководителят на правителството на Италия Джорджа Мелони писа в Twitter за „силно приятелство" и похвали „сърдечните отношения" на двете страни след посещението на унгарския президент Каталин Новак.

Съмнително е дали и този петък, когато Мелони ще се срещне с германския канцлер, ще има подобно вълнение. Това е първото ѝ държавно посещение в Берлин, три месеца и половина след встъпването ѝ в длъжност като ръководител на десния управляващ алианс. Със сигурност Мелони и Олаф Шолц вече са се виждали на различни срещи на върха и са имали по-подробен разговор в продължение на около 45 минути в кулоарите на световната конференция за климата COP-27 в Египет. Но официалната покана, включваща военни почести, се очакваше отдавна.

В берлинските правителствени кръгове се говори, че зад това отлагане не стоят „стратегически съображения". Те просто не са могли да намерят по-ранна дата. Италианското правителство също се нуждаело от известно време, за да се ориентира. Но за Шолц не беше съвсем неудобно, че встъпителната визита се забави. Той успя да види от разстояние как се справя Мелони през първите месеци от мандата ѝ, пише в свой коментар германският Handelsblatt. 

След изборната победа на италианската десница в Германия се появиха много скептични мнения: какви сигнали изпраща Шолц, когато ухажва постфашистката и я третира като всеки друг държавен гост? Дали срещата на двамата е връщане към нормалността, или все още има съмнения в отношенията с дясната римлянка? 

По време на предизборната кампания политолозите многократно предупреждаваха за пълзяща орбанизация на Италия, за подкопаване на европейските ценности, както от известно време прави унгарският правителствен ръководител Виктор Орбан. Самата Мелони също подхранваше опасенията, като неведнъж е показвала, че е антиевропейски настроена; в биографията си тя пише за „известна неприязън" към Германия. Италия страда от „френско-германската ос", а визията ѝ за ЕС е съюз на „свободните европейски народи". Но всичко това не се вмъкна и в Palazzo Chigi - официалната резиденция на министър-председателя на Италия. 

Италианката продължава курса на предишното правителство

Правителството на Мелони, съставено от постфашистката партия "Италиански братя", дясната партия "Лига" и консервативната партия "Напред, Италия", до голяма степен се придържа към курса на предишното правителство, особено по отношение на външната и бюджетната политика. „Политиката на Мелони е много по-реалистична, отколкото мнозина очакваха; по много въпроси има голяма приемственост с политиката на Марио Драги", казва Сесилия Ема Сотилота, политолог от университета в Перуджа.

Политическата програма на Мелони наистина е дясна: сигурност, миграция, придържане към концепцията за майка и баща като семейство. „Но тя се опитва да избягва пълна конфронтация, особено с Европа“. 

Нито едно италианско правителство досега не е успявало да влезе под кожата на дуета Германия/Франция, казва Натали Точи, директор на мозъчния тръст Istituto Affari Internazionali. „Единствено Марио Драги успя да направи това“. 

Точи си спомня снимките на Драги, френския президент Еманюел Макрон и Шолц, които пътуват заедно във влака за Киев миналото лято. „Чрез Драги Италия отново заигра важна международна роля“.   Драги, Макрон и Шолц на път за нападнатия Киев. Снимка: EPA/LUDOVIC MARIN Драги, Макрон и Шолц на път за нападнатия Киев. Снимка: EPA/LUDOVIC MARIN

Шолц също така се отправи към Рим като една от първите си спирки в чужбина след избирането му в края на 2021 г., като се договори с Драги да финализират „германско-италиански план за действие" за задълбочаване на отношенията, както и с Франция. След изборната победа на Мелони германско-италианските отношения отново се охладиха.

Има много различия в мненията

Приемът на лидера на PD Енрико Лета в Берлин не помогна особено: само шест дни преди парламентарните избори социалдемократът беше на гости на Шолц и неговата партия. Лидерът на германските социалдемократи Ларс Клингбайл предупреди, че Мелони „насочва Италия в погрешна посока". След изборите германските политици бяха предпазливи: трябвало да продължат да говорят помежду си с италианците - и да оценяват Мелони по делата ѝ.

В речта си при встъпването в длъжност Мелони за първи път публично се дистанцира от фашизма. Първият ѝ проектобюджет беше много по-малко разточителен от очакваното и тя отмени скъпи предизборни обещания. Нищо не се е променило по отношение на подкрепата за Украйна. Мелони също така иска да запази обещаните планове за реформи, за да не рискува милиардите пари от фонда за възстановяване на ЕС. В Съвета на ЕС Мелони досега бе изненадващо кротка.

Ще продължаваме да „работим в тясно сътрудничество с Италия", заявяват в Берлин. Но това не означава, че няма различия в мненията. Темата за миграцията, която също е в дневния ред на Съвета на ЕС следващата седмица, се очаква да бъде „трудна".

Двете позиции се разминават и по отношение на реформата на правилата на ЕС за дълга. „От срещата вероятно няма да произтече нищо конкретно", опасява се Точи. Експертът по външна политика на социалдемократите Аксел Шефер не губи надежда: „Очаквам Мелони да се ангажира с германско-италианския план за действие по време на срещата си с Шолц". Новият „договор за приятелство" може да бъде подписан до Великден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още