IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-силен ръст от година - германската индустрия отново получава повече поръчки

Според експерти обаче се наблюдава изкривяване заради силния спад през ноември

17:32 | 06.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Sina Schuldt/dpa
Снимка: Sina Schuldt/dpa

Германските промишлени поръчки нарастват през декември с най-силния темп от повече от година насам поради подобреното търсене на вътрешния пазар и в еврозоната. Поръчките са се увеличили с 3,2% в сравнение с предходния месец, както съобщава Федералната статистическа служба.

Благодарение на многото големи поръчки това е най-високият ръст от септември 2021 г. насам. Икономистите, анкетирани от агенция Ройтерс, очакваха ръст от 2,0%. Освен това, с ревизираната стойност от минус 4,4% (преди: -5,3%), спадът през ноември не е бил толкова сериозен, колкото се предполагаше първоначално. В сравнение с декември 2021 г. обаче нивото на поръчките е с 10,1% по-ниско.

Според главния икономист на Commerzbank Йорг Кремер силното увеличение на поръчките през декември трябва да се разглежда преди всичко като противодействие на спада през ноември. „Тенденцията при новите поръчки продължава да е ясно изразена в посока надолу", предупреждава Кремер пред N-TV и не допуска прекален оптимизъм. „Това вероятно ще окаже все по-голямо въздействие върху промишленото производство, което досега беше доста стабилно, през следващите месеци". Подемът от отработването на поръчките, останали от пандемията, ще намалее.

За факта, че ситуацията е трудна, свидетелства и развитието на оборота: в ценово коригирано изражение приходите в производствения сектор са с 1,7% по-ниски през декември в сравнение с предходния месец, след увеличение от 2,5% през ноември.

Вътрешните поръчки нарастват с 5,7% през декември спрямо предходния месец, докато поръчките от чужбина се увеличават с 1,2%. Докато търсенето от еврозоната се увеличава с 9,8%, новият бизнес с останалата част на света спада с 3,8%.

„Докато в тежкия сектор на моторните превозни средства и частите за тях са постъпили с 3,0% по-малко поръчки, в също толкова тежкия сектор на машиностроенето е регистрирано увеличение от 3,5%", обяви Федералното министерство на икономиката. Според доклада производителите на електрическо оборудване са регистрирали особено голям брой допълнителни поръчки (34,2%). Сектори като ИТ/оптика и обработка и производство на метали също отчитат забележимо увеличение. Според министерството обаче търсенето е намаляло в областта на други превозни средства и химическите и фармацевтичните продукти.

На годишна база новите поръчки са намалявали почти всеки месец през 2022 г., добавя статистическата служба. През декември те са били с 10,1% по-ниски от нивото година по-рано. Това обаче се дължало главно на рязкото увеличение през 2021 г. "поради ефекта на догонване след коронавируса". „Като цяло, постъпленията от поръчки в момента са малко над нивото отпреди Covid“, поясняват статистиците. 

В момента забавянето на световната икономика, недостигът на материали и енергийната криза оказват влияние върху индустрията. Въпреки това износителите са по-положително настроени за бъдещето, отколкото са били през последната година. Барометърът за очакванията за износа се повиши през януари за четвърти пореден месец. „Германските износители се надяват на нов импулс в началото на годината", обобщи резултатите от проучването президентът на Ifo Клеменс Фюст.

Една от причините за това е Китай: най-важният търговски партньор на Германия вече прекрати политиката си на нулев Covid, което може да даде нов тласък на втората по големина икономика в света след САЩ. Това от своя страна би трябвало да е от полза и за германската промишленост. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още