IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит на Русия достигна 25 млрд. долара

Основната причина са сриналите се приходи от петрол и газ

09:50 | 07.02.23 г. 13
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Приходите от петрол и газ на руското правителство са се сринали през януари, допринасяйки за най-големия бюджетен дефицит за първия месец на годината от поне 1998 г., съобщава Bloomberg.

Данъчните приходи от петрол и газ са се сринали с 46% през януари на годишна база, а в същото време има увеличение на разходите с 59% заради войната в Украйна. Комбинацията от тези фактори дава на Русия дефицит от 1,76 трлн. рубли (25 млрд. долара), заяви финансовото министерство в понеделник.

Спадът в приходите от петрол и газ следва западните санкции върху руския износ, който сега включва забрана на Европейския съюз върху по-голямата част от морския внос на суров петрол и рафинирани горива, както и ограничение на цената от Г-7. Заради тези мерки сортът Уралс – основният експортен микс на Русия – се търгува със значителни отстъпки от основните цени.

Президентът Владимир Путин, чиято военна агресия срещу Украйна предизвика международните санкции, иска от правителството си да изготви план как да оцени стойността на руския петрол, за да се компенсира ефектът от санкциите върху бюджетните приходи от 1 март. В момента финансовото министерство облага петролните производители с месечна ценова оценка на Уралс от Argus Media. Оценката включва разходи за транспорт и застраховка на товара, доставян до Северозападна Европа.

Руското правителство работи по нови подходи за „преминаване към алтернативни ценови показатели за данъчни цели“, съобщи финансовото министерство. Причината е, че „представителността на котировките на Уралс като обективен ценови индикатор на износните цени за руския петрол“ е намаляла, обясниха от ведомството.

През януари Уралс се продаваше на средна цена от 49,48 долара за барел, което е най-ниската му стойност от декември 2020 г., посочи министерство на финансите. За сравнение, средната цена на сорта Брент бе 77,82 долара за барел миналия месец.

Спад в руския износ на газ е допринесъл и за по-ниските приходи от енергия, след като „Газпром“ отряза по-голямата част от доставките си за Европа – преди най-големия му пазар.

Неенергийните приходи също са се свили с 28% през януари, каза министерството, отдавайки спада отчасти на промяна в правилата за данък добавена стойност.

„Спадът в петролните приходи на бюджета е очакван, но понижението от 30% на данъците, свързани с местното потребление, е заплашително“, каза Алекс Исаков, икономист в Bloomberg Economics. “Очакваме петролните приходи да продължат да се представят по-слабо през годината, с което дефицитът ще стигне 1,5% от БВП по прогнози на правителството“.

В отделно изявление финансовото министерство разкри, че е продало 1,6 тона злато, както и 2,3 млрд. юана от държавния инвестиционен фонд през януари, за да помогне да се покрие дефицитът. По-голямата част от международните резерви на Русия са замразени от международни санкции. Министерството каза, че вярва, че все още може да отговори на бюджетните цели за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: VarforВече стана за смях, нищо не панимаеш от икономика и финанси и сейчас опитваш се да замажеш. Празноглавий тpoль.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
xapoznai
преди 1 година
До: VarforТе са сложени! Дефицита отчита всички взети и погасени задължения, едните се вадят другите се прибавят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
xapoznai
преди 1 година
Ако продължим мисълта към момента разполагат с 10млрд евро, 30 млрд евро в злато и 50 млрд евро в юани. След като свършат тръгва печатницата и месец, два най-много до инфлацията... След още половин година сегашните купюри ще ги ползват вместо тоалетна хартия... Горе долу след година... Възможно е този месечен дефицит да е еднократно явление и да изкарат повече, но идеята е ясна - пътуване във времето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
Varfor
преди 1 година
До: xapoznaiА като сллжим всички изтеглени през 2022-а милиарди за покриване на текущи нужди и стари кредити?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ой, ой, привет мизерия. И ета толька начало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
xapoznai
преди 1 година
Ако сравним с Русия - спадащи приходи от износ, спадаща икономическа активност, спадащо потребление, липса на преки чуждестранни инвестиции, липса на възможност и желание за финансиране от световните пазари и свръх разходи свързани не с инвестиции, а с война - може да се предположи тренда с финансите как ще се движи. Дефицитите ще растат, приходите ще спадат. Трябва да се промени нещо коренно за да се обърне тренда. При 25млрд за месец, вероятно ще стигне до 35 в края на годината...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 3
xapoznai
преди 1 година
"Бюджетът на България за 2022 г. е завършил с дефицит от около 2,9% от прогнозния БВП, което означава около 4,5 млрд. лв. най-големият за последните 12 години."12 млрд лева е в някой филм..Същевременно България има достъп до финансовите пазари и само натрупаните резерви в пенсионните компании биха покрили дефицита. Същевременно имаме слабо или никакво изпълнение по европрограмите и плана за възстановяване заради политическата обстановка, но скоро това ще се преодолее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 14
Varfor
преди 1 година
Само да вметна, че за 2022-а България има дефицит от почти 12 млрд. лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 1
xapoznai
преди 1 година
Ще изпапкат и пенсионните фондове, чуждестранните инвестициите вероятно са спрели... До година ще са в 20 век до две в началото на 20 век... Това е пътуване във времето... И без да съм голям разбирач от руски бюджет е явно, че тази огромна необятна територия има огромни разходи за инфраструктура. Но нека си припомним крилатата фраза: "Денег нет! Но въй держитес!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 4
sosi
преди 1 година
Някои още не са прочели тази информация и още си дрънкат как санкциите не работели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още