IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика излъчва смесени сигнали

Възможни са сценарии за твърдо, меко и без приземяване

13:42 | 09.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Финансовите пазари започнаха бурно 2023 година. Акциите, облигациите и дори биткойнът записаха ръстове през януари. Развиващите се пазари, отбягвани по време на пандемията, също отчетоха големи притоци на капитал. Апетитът за риск се основаваше на очакванията за „меко приземяване“ на американската икономика: бърза дезинфлация без рецесия. Инвеститорите бяха върнати на земята в петък, когато САЩ отчетоха над половин милион нови работни места през януари, което повишава вероятността инфлацията да се окаже по-устойчива от очакваното и Федералният резерв да продължи да вдига лихвите. Инвеститорите са объркани. Докато не се очертае ясна посока за икономиката, пазарите ще продължат да се колебаят, пише Financial Times в редакционен коментар.

Първоначално пазарите бяха подкрепени от признаци за отслабване на ценовия натиск в САЩ: общата инфлация спада от върховете си от лятото насам и повишаването на лихвените проценти от Фед започва да охлажда чувствителните към тях сектори на икономиката. Инвеститорите не повярваха на твърденията на Фед, че паричната политика трябва да направи още много, преди растежът на цените да бъде овладян. Те бяха калкулирали по-ниска върхова лихва и намаления по-късно тази година - дори след като Фед вдигна ставките с 0,25 процентни пункта миналата седмица и предупреди, че предстоят повишения.

След като данните за заетостта показаха, че през януари в САЩ са създадени 517 хил. работни места, много повече от очакваното, и с безработица на 53-годишно дъно от 3,4%, пазарите се приближиха до възгледите на Фед и тръгнаха надолу. В края на краищата стабилният ръст на работните места сочи все още горещ пазар на труда, който ще поддържа ценовия натиск. Но пазарите все още осмислят какво означава това за икономическите перспективи на САЩ, със сценарии за твърдо, меко и дори без приземяване, които имат различни последици за инвеститорите и тяхното позициониране.

За някои перспективата за „мекото кацане“ остава най-вероятна. Силните данни за заетостта заедно със забавянето на растежа на годишните печалби - който достигна 17-месечно дъно от 4,4 процента - предполагат, че дезинфлацията може да бъде постигната без забележим скок на безработицата. Индексът на разходите за заетост, който силно корелира на основната инфлация при услугите - показател, който Фед следи - също се понижи наскоро. При този сценарий Фед не трябва да повишава лихвите още много и дори може да ги намали преди края на годината. Но има и дискомфорт от големия ръст на работните места и устойчивостта в сектора на услугите, които могат да означават липса на „приземяване“, при който сценарий икономиката не се забавя, а инфлацията и лихвените проценти достигат нови висоти.

Други пък са по-обезпокоени от варианта с „твърдо приземяване“. Наистина икономическата активност отслабва в по-широк план: прогнозните индикатори за промишления сектор в САЩ сочат, че той може би вече е в рецесия, докато последните данни за жилищния пазар и търговията на дребно показват слабост. Ако растежът на заплатите не се забави, може да се наложи Фед да повиши още повече цената на кредитите, което прави ускореното забавяне на американската икономика още по-вероятно. Но също така, слабостта в икономика и ефектите от досегашните повишения на лихвените проценти биха могли да забавят по-бързо както растежа, така и инфлацията.

На финансовите пазари им е трудно да калкулират всички тези рискове. Противоречивите възгледи означават, че цените на активите ще бъдат особено чувствителни към нови данни и коментари от представители на Фед. За инвеститорите изненадващите данни за заетостта подчертават рисковете от заемане на агресивни позиции, когато несигурността остава висока – и от избирателност към данни, които пасват на наратива. Осмислянето на икономиката на САЩ след последните сътресения изисква известна степен на смирение. Междувременно Фед трябва да остане непоколебим в целта си да върне инфлацията до целта от 2% и да гарантира, че посланията му са ясни, като в същото време продължава да следи рисковете за финансовата стабилност, докато пазарите се колебаят и преоценяват позициите си. Независимо дали приземяването на американската икономика е меко или твърдо, ще има много сътресения по пътя дотам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още