IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS предлага да купи Credit Suisse за до 1 млрд. долара*

Очаква се швейцарските власти да променят закон, за да заобиколят гласуване от акционерите на UBS

15:17 | 19.03.23 г.
Снимка: Pascal Mora/Bloomberg
Снимка: Pascal Mora/Bloomberg

UBS предлага да купи Credit Suisse за до 1 млрд. долара, като швейцарските власти планират да променят законите в страната, за да заобиколят гласуване от акционерите на сделката на фона на усилията им да я финализират до понеделник, пише Financial Times.

Сделката изцяло в акции между двете най-големи банки в Швейцария се очаква да бъде сключена още тази вечер, а цената ѝ ще бъде минимална в сравнение с цената на акциите на Credit Suisse в края на борсовата търговия в петък, съобщават четирима души с пряка информация за ситуацията.

За офертата беше съобщено в неделя сутринта с цена от 0,25 швейцарски франка на акция, която ще бъде платена в акции на UBS, доста под цената на книжата на Credit Suisse от 1,86 швейцарски франка в края на търговията в петък, тя заличава напълно съществуващите акционери в банката, допълват източниците. UBS настоява също за клауза "съществена негативна промяна", която обезсилва сделката, ако кредитните ѝ спредове нараснат със 100 базисни пункта или повече, допълват те.

Credit Suisse, която завърши в петък с пазарна стойност от около 7,4 млрд. франка (8 млрд. долара), смята, че офертата е твърде ниска и ще навреди на акционери и служители, които имат отсрочени акции, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg. 

Положението се развива бързо и няма гаранция, че условията ще останат същите или че ще бъде постигната сделка, подчертават всички източници на FT.

Някои от тях отбелязват, че настоящите условия са несправедливи за Credit Suisse и нейните акционери. Други критикуват плановете, че не спазват правилата за нормално корпоративно управление, като не позволяват гласуване от акционерите на UBS.

Контактите между двете банки са ограничени и условията са силно повлияни от Швейцарската национална банка и регулатора Finma, отбелязват източниците. Федералният резерв в САЩ е дал съгласието си за постигане на напредък по сделката, допълват те.

Макар че настоящите условия оценяват Credit Suisse на до 1 млрд. долара, цифрата не отразява допълнителните обезпечения, които Швейцарската национална банка ще направи, за да гарантира сключването на сделката.

И двете страни водят преговори с регулаторите от сряда, когато Credit Suisse поиска от Швейцарската национална банка да предостави извънредна кредитна линия от 50 млрд. швейцарски франка (54 млрд. долара).

След като тя не успя да спре спада на цената на акциите ѝ и паникьосаните клиенти, които изтеглят парите си, централната банка се намеси, за да осигури сливане заради притеснения за жизнеността на втория по големина кредитор в страната.

Тегленето на депозити от Credit Suisse надхвърли 10 млрд. швейцарски франка на ден в края на миналата седмица. Клиентите са изтеглили 111 млрд. франка от групата в последните три месеца на тази година.

В събота вечер швейцарският кабинет се събра във финансовото министерство в Берн за поредица от презентации от представители на правителството, националната банка, пазарния регулатор Finma и представители на банковия сектор.

Правителството подготвя извънредни мерки, за да улесни придобиването и планира да въведе законодателство, което заобикаля обичайния шестседмичен период за консултации, изискван за акционерите на UBS, така че сделката да бъде финализирана веднага, съобщават източниците.

Рамката на сделката е била подготвена от швейцарските регулатори, за да осигури максимална стабилност на банковата система в страната, информират запознатите източници. Швейцарските власти вече си осигуриха предварително одобрение от съответните регулатори в САЩ и Европа, които се очаква да публикуват координирани съобщения днес.

UBS ще намали значително подразделението за инвестиционно банкиране на Credit Suisse, така че комбинираното дружество ще съставлява не повече от една трета от обединената група, съобщават двама от източниците.

Но настоящите условия по сделката не конкретизират какво ще се случи с отделните бизнес подразделения на Credit Suisse и само очертават стопроцентовото придобиване на групата.

Преговарящите са дали на Credit Suisse кодовото название Cedar, а UBS е назовавана Ulmus, съобщават запознатите източници.

UBS иска отстъпки и защита от правителството, особено от висящи съдебни дела и рагулаторни разследвания на Credit Suisse, които може да доведат до глоби или загуби. Но е малко вероятно тя да получи обезщетение за загуби на активи.

UBS иска също да ѝ бъде позволено да въведе постепенно допълнителни искания, пред които може да се изправи въз основа на глобалните правила за капитала, следвани от най-големите банки в света.

Обмисля се национализация

Швейцарските власти обмислят пълна или частична национализация на Credit Suisse Group като единствен друг жизнен вариант извън придобиване от UBS Group, съобщават запознати с въпроса източници, цитирани от Bloomberg. 

Страната обмисля или да придобие банката изцяло, или да поеме значителен дял от нея, ако придобиването от UBS Group се провали заради усложненията в уреждането на сделката и кратката времева рамка, допълват източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като въпросът е от частен характер. 

Положението е много променливо и може все още да се промени, тъй като властите търсят финално решение за банката до началото на търговията в Азия късно вечерта европейско време, отбелязват източниците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 19.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още