IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвестиции в България са намалели със 77% през януари

Най-големите вложения в страната през първия месец на тази година са от Люксембург, Нидерландия и Белгия, отчита БНБ

15:56 | 20.03.23 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България през януари са 147,5 млн. евро, като са по-малко със 76,5% (479,5 млн. евро)  спрямо вложенията, направени през същия месец миналата година. Това показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ), които подлежат на ревизия в бъдеще. Източник: БНБ Източник: БНБ

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е на плюс с 19,6 млн. евро, но е по-малък с 27,3 млн. евро от този за януари 2022 г., който беше на положителна територия с 47 млн. евро.

В централната банка отчитат, че нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е положителен в размер на 0,3 млн. евро, при отрицателен нетен поток от 0,1 млн. евро за януари 2022 г.

По предварителни данни, статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна и възлиза на 15,2 млн. евро, при положителна стойност от 401 млн. евро за януари 2022 г.

Нетният поток по подстатия "Дългови инструменти" (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е също на плюс с 112,7 млн. евро, при положителна стойност от 179 млн. евро за януари 2022 г.

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната през първия месец на тази година са от Люксембург (115,3 млн. евро), Нидерландия (21,1 млн. евро) и Белгия (17,3 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци – към Ирландия (21,2 млн. евро) и Швейцария (7,4 млн. евро). Източник: БНБ Източник: БНБ

По предварителни данни на БНБ нетният поток на преките инвестиции в чужбина за януари възлиза на 19,9 млн. евро, при 46,7 млн. евро преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още