IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за труд в промишления сектор у нас са се повишили най-бързо в края на 2022 г.

През октомври-декември миналата година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица растат с 16,1%

13:15 | 22.03.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Разходите за труд в България са продължили да ускоряват ръста си и през последното тримесечие на годината, следвайки тенденцията на възходящ тренд от края на 2021 г. Това се вижда от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), разпространени днес.

През октомври-декември миналата година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица са нараснали с 16,1% спрямо третото тримесечие на 2021 г.

За сравнение, през първото тримесечие на 2022 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нараснаха с 12,7% за година, през второто тримесечие - с 14,4%, през третото – с 16,2% на годишна база.

През четвъртото тримесечие на 2022 година разходите на работодателите за труд са стимулирани отново от ръстовете в индустрията, услугите и строителството.

В индустрията увеличението е с 21,3%, в услугите – със 17,8%, и в строителството - с 11%, показват статистическите данни.

НСИ НСИ

По икономически дейности през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо същия период на предходната година най-висок ръст на общите разходи за труд е регистриран в секторите „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - с 33,3%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 32,9%, и „Култура, спорт и развлечения“ - с 25,2%.

През четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо същото тримесечие на 2021 г. разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 16,5%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 13,8% на годишна база.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 34,3% за „Хотелиерство и ресторантьорство“ до 1,0% за „Хуманно здравеопазване и социална работа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още