IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Световната банкова система е по-устойчива, отколкото през 2008 г.

Британските домакинства могат да разчитат на стабилността на банковия сектор в страната, увери Андрю Бейли

19:45 | 23.03.23 г.
Председателят на АЦБ Андрю Бейли. Снимка: Bloomberg LP
Председателят на АЦБ Андрю Бейли. Снимка: Bloomberg LP

Председателят на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли заяви, че световната банкова система е по-силна и по-добре капитализирана, отколкото през 2008 г., затова повторение на кризата отпреди повече от десет години е малко вероятна, пише Bloomberg.

„Научихме много уроци от финансовата криза“, каза Бейли. „Разбира се, продължаваме да учим. Уверен съм, че в тази страна сме в много по-силна позиция. Капиталът на банките е по-силен, тяхното финансиране е по-силно и до момента смятам, че сме видели признаци за тази устойчивост“, допълни той.

Бейли заяви, че британските домакинства могат да „разчитат“ на стабилността на банковия сектор в страната след сътресенията, които обхванаха Credit Suisse Group и Silicon Valley Bank през последните седмици. В четвъртък Комисията по паричната политика на АЦБ пристъпи към 11-о поредно повишаване на лихвите въпреки проблемите в банковия сектор.

„Съвсем не смятам, че се повтаря 2008 г.“, каза Бейли.

Той също така заяви, че е по-голям оптимист, че Великобритания ще избегне рецесия и вижда признаци за „успокояване“ на натиска върху цените.

Централната банка повиши бенчмарковата си лихва според очакванията с четвърт пункт до 4,25%, най-високото ниво от 2008 г. насам, и остави отворена вратата за още повишения, ако инфлацията се задържи. Членовете на комисията одобриха със седем гласа „за“ и два „против“ повишаването на лихвата, като нито един от представителите на АЦБ не се присъедини към „дисидентите“.

Бейли и колегите му се стремят да ограничат ръстовете на цените в момент, когато сътресения на финансовите пазари заплашват да преобърнат перспективите за икономиката.

„Ако има данни за по-траен натиск, тогава ще е необходимо допълнително затягане на паричната политика“, се казва в протоколите от заседанието, публикувани в четвъртък – указанието е в унисон със съобщението на АЦБ през февруари.

В протоколите след заседанието няма нови коментира за сътресенията, които обхванаха Credit Suisse Group и Silicon Valley Bank. Комисията по финансовата политика на АЦБ уведоми ръководителите на централната банка, че британската банкова система остава добре капитализирана и „устойчива“ да поеме сътресенията.

Това засили усещането, че АЦБ ще води паричната си политика независимо от ходовете за изчистване на проблемите в банковата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още