IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът на Ifo се подобрява въпреки сътресенията в банковия сектор

Банковите икономисти коментираха данните с положителна изненада, но и със смекчени очаквания 

13:58 | 27.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: DPA
Снимка: DPA

Настроенията в германската икономика се подобриха през март въпреки неотдавнашните сътресения в банковия сектор. Бизнес климатът на института Ifo се повиши с 2,2 пункта до 93,3 пункта в сравнение с предходния месец, както съобщи Ifo в Мюнхен в понеделник. Това е петото поредно увеличение на икономическия барометър. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, обаче очакваха лек спад до 91,0 пункта. Банкови икономисти очакваха средно леко подобрение малко над стагнацията, предава dpa-AFX. 

Анкетираните приблизително 9000 компании са малко по-доволни от текущата си дейност, отколкото през февруари. А очакванията за следващите шест месеца дори се подобриха значително. Бизнес климатът се подобри навсякъде - дори и в строителния сектор, който беше силно засегнат от по-високите разходи за ипотечни кредити след обрата в лихвените проценти.

„Въпреки сътресенията в някои международни банки германската икономика се стабилизира", коментира президентът на Ifo Клеменс Фюст. Бизнес климатът се е подобрил във всички разглеждани икономически сектори.

„Германската икономика започва пролетта "с добро чувство", заяви експертът от Ifo Клаус Волрабе пред Ройтерс, като добави: „Зимната рецесия стана по-малко вероятна". През четвъртото тримесечие на 2022 г. най-голямата европейска икономика все още се е свила с 0,4%. При две поредни отрицателни тримесечия експертите говорят за техническа рецесия.

Банковите икономисти коментираха данните с положителна изненада, но и със смекчени очаквания. Развитието е приятно, макар и донякъде неочаквано, заяви анализаторът Йенс-Оливер Никлаш от Landesbank Baden-Württemberg. 

„Въпреки това оставаме предпазливи по отношение на цялостния икономически резултат за цялата година. В момента има твърде много рискове за влошаване". Карстен Бржески, главен икономист в ING, очаква последиците от неотдавнашните банкови проблеми да натежат върху икономиката през следващите месеци.

„Банковите проблеми не засягат силно бизнеса. Настроенията на бизнеса се повишиха, независимо дали те знаеха за събитията около Credit Suisse и Co. или не", казва икономистът Андреас Шойерле от Dekabank. Въпреки това може да се очаква, че банките ще реагират на настоящите събития, като затегнат условията си за кредитиране, „а това ще хвърли пясък в икономическите зъбчати колела“. 

Йорг Кремер, главен икономист в Commerzbank, се изказва много предпазливо. За разлика от много други икономисти той не очаква германската икономика да се възстанови през втората половина на годината. По-скоро поради забавения ефект от повишаването на лихвените проценти на ЕЦБ може да се очаква спад на икономическото производство. Въпреки това Кремер не очаква и дълбока рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още