IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северозападният регион остава един от най-слабо конкурентните в ЕС

Най-развитите региони по конкурентоспособност са в Нидерландия и Франция

16:06 | 27.03.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

България присъства с два региона в топ 10 на най-слабо конкурентните региони в Европейския съюз според последния Индекс за регионална конкурентоспособност (RCI), публикуван днес от Европейската комисия.

Според данните само на две места (232 позиция) преди дъното на класацията се намира Северозападният регион с общо 46,9 пункта от 100. Малко по-нагоре, на 228 място, е Югоизточният регион с 52,6 пункта.

Като цяло повечето региона сред 10-те най-слабо развитие са румънски, присъствайки с шест, а оставащите два са в Гърция.

Индекс за регионална конкурентоспособност, 2022 г. Източник: ЕК Индекс за регионална конкурентоспособност, 2022 г. Източник: ЕК

Между изданията за 2016 и 2022 г. на индекса регионалната конкурентоспособност се е подобрила сред най-слабо развитите региони, а представянето на регионите в преход е смесено.

Най-развитите региони продължават да се представят най-добре, резюмира ЕК в доклада си. Според него регионите Утрехт, Южна Холандия и регионът на френската столица Ил дьо Франс са най-конкурентните в ЕС.

Според индекса всички региони в източните страни членки на ЕС са подобрили представянето си между 2016 и 2019 г., а южните европейски региони, които също показват сравнително ниски нива на конкурентоспособност, се представят смесено.

Между 2019 и 2022 г. повечето източноевропейски региони продължават да наваксват, включително в Прибалтийските страни, Хърватска, Унгария, Полша и Словения. Част от Чехия, Румъния, Словакия и България обаче продължават да се отдалечават от средното за ЕС.

От данните се вижда, че по отношение на Северозападния регион, макар наистина да се наблюдава подобрение в рамките на шест години, представянето през 2022 г. е по-слабо от това през 2019 г. В Югозападния регион обаче, където се намира София и който е най-добре представящият се в България, се наблюдава трайно подобрение.

Развитие на конкурентоспособността в България 2016-2019-2022 г. Източник: ЕК Развитие на конкурентоспособността в България 2016-2019-2022 г. Източник: ЕК

В Южна Европа регионите в Португалия, Испания и по-голямата част от Гърция се представят все по-добре, но повечето региони в Италия и Кипър се отдалечават от средното за ЕС.

Регионите, където се намират столиците, са най-конкурентните във всички страни членки с изключение на Германия, Италия и Нидерландия. Разликата с други региони може да бъде широка и е особено голяма във Франция, Румъния и Словакия.

В по-конкурентните страни обикновено разликата между региона със столицата и останалите е по-малка. Това подчертава, че публичните политики и инвестиции трябва да насърчават възходяща конвергенция, която помага на по-малко конкурентоспособните региони да подобрят представянето си и да наваксат, като същевременно гарантира, че най-конкурентните региони продължават да процъфтяват.

В по-конкурентните региони брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението е по-висок. В тези региони жените имат по-добри рамкови условия, следователно могат да постигнат по-добри резултати и по-малко млади жени не са нито заети, нито учат или се обучават. По-конкурентните региони са и особено привлекателни за наскоро завършилите, тъй като там е по-лесно да се намери работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lost in fx
преди 1 година
Така като сте го показали на картата излиза че само в Нидерландия и част от Германия е добре положението. Останалата част от Европа за нищо не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още