IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Австралия се забавят преди следващото решение по лихвите

Данните предполагат, че може да има пауза в затягането на паричната политика

09:49 | 28.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно в Австралия са нараснали по-бавно през февруари, увеличавайки доказателствата, че разходите на домакинствата започват да се забавят в отговор на по-високите лихви. Това предполага, че централната банка може да сложи на пауза затягането на паричната политика на срещата си следващата седмица, съобщава Bloomberg.

Продажбите са се увеличили с 0,2% на месечна база, което съответства на прогнозите, показаха данни на Австралийската статистическа служба (ABS) от вторник. Резултатът показва нормализиране на разходите след скок от 1,8% през януари и спад от 3,9% през декември.

„Средно разходите за търговия на дребно остават непроменени до края на 2022 г. и в началото на новата година“, коментира Бен Дорбър, ръководител на ABS за статистиката при продажбите. „Резултатите от нехранителната индустрия са смесени, тъй като потребителите продължават да свиват излишните разходи в отговор на високия натиск върху разходите за живот“.

Данните са ключови за срещата на Австралийската централна банка, тъй като бордът обмисля дали да сложи пауза на затягането на паричната политика след 10 поредни увеличения на лихвите. Данните за месечната инфлация ще излязат в сряда и ще бъдат последните големи данни преди срещата на централните банкери следващата седмица.

Забавянето на продажбите предполага, че потребителите започват да свиват харченията си на фона на нарастващите разходи за заеми, което засилва аргумента за централната банка да продължи с действията си. RBA повиши лихвените проценти с 3,5 процентни пункта от май 2022 г. насам и устояващите потребители бяха ключов фактор за увереността на политиците, че икономиката може да издържи на по-високи разходи за заеми.

Икономистите като цяло очакват още едно повишение от четвърт пункт на 4 април, макар че ценообразуването на паричния пазар предполага, че основната лихва ще стигне ниво от 3,6%. Разминаването отразява различните възгледи относно последствията от глобалния банков стрес, който затегна финансовите условия.

Управителят на RBA Филип Лоу каза по-рано този месец, че комисията за определяне на лихвите ще разгледа входящите данни върху бизнес проучвания, пазара на труда, продажбите на дребно и инфлацията, преди да реши дали да спре или да увеличи лихвите отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още