IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се е забавила рязко до 6,9% през март

Енергията е поскъпнала с под 1% през месеца на годишна база

12:28 | 31.03.23 г.
Снимка: GettyImages
Снимка: GettyImages

Общата инфлация в еврозоната се е забавила рязко през март, след като водещите икономики в региона вече обявиха по-слаб ръст на потребителските цени на местно ниво през последните два дни.

Инфлацията е достигнала 6,9% на годишна база през третия месец на годината, забавяйки се значително спрямо нивото от 8,5% през февруари, сочат първоначалните данни на европейската статистическа служба Евростат. Ръстът на потребителските цени достигна връх от 10,6% през октомври, като оттогава насам стабилно намалява.

Разглеждайки отделните компоненти на инфлацията, най-голям ръст отчитат цените на храните, алкохола и тютюневите изделия – 15,4%, ускорявайки се спрямо нивото от 15,0% през февруари.

На второ място по ръст са неенергйните индустриални стоки, които поскъпват с 6,6%, макар увеличението да се забавя с 0,2 пр.п. спрямо нивото от февруари.

Услугите леко забързват темпа си на увеличение до 5,0% спрямо 4,8%.

За разлика от миналата година, когато енергията беше основна причина за ускоряването на потребителските цени и достигането на рекордна инфлация, през март тя е поскъпнала едва с 0,9% на годишна база спрямо 13,7% през февруари.

На месечна база общата инфлация в еврозоната е на ниво от 0,9%.

В същото време обаче базисната инфлация, която изключва волатилни елементи като енергия и храни, продължава да се ускорява през март, достигайки рекордните 5,7%, или с 0,1 пр.п. повече на месечна база.

По-рано днес Франция обяви, че инфлацията в страната се е забавила за пръв път от три месеца. Потребителските цени в страната са се повишили с 6,6% през март след ръст от 7,3% през февруари, тъй като поскъпването на енергията се е забавило значително. Нещо повече, ръстът при цените на услугите е намалял съвсем леко – до 2,9%, а при производствените стоки се е ускорил до 4,8% от 4,7%.

В четвъртък Германия обяви, че инфлацията в страната се е забавила значително благодарение до голяма степен на намаляващите разходи за природен газ след ръста им вследствие на нахлуването на Русия в Украйна преди малко повече от година. Потребителските цени в най-голямата икономика в Европа са се увеличили със 7,8% през март спрямо 9,3% през февруари.

Също в четвъртък Испания съобщи, че индексът на потребителските цени е стигнал ниво от едва 3,1% - двойно по-малко от 6-те процента месец по-рано. Базисната инфлация обаче, която изключва волатилни елементи като гориво и пресни храни, се е забавила съвсем леко до 7,5%.

За Европейската централна банка борбата с инфлацията се усложнява още повече, тъй като напрежението, обхванало банките по света, заплашва да ограничи кредитирането и икономическия растеж.

Членът на управителния съвет Петер Казимир каза в сряда, че макар ЕЦБ да трябва да продължи с увеличаването на лихвите, може би трябва да забави темпа, позовавайки се на „реален риск“ банките да ограничат кредитирането на фона на последните сътресения във финансовата индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още