IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ключов показател за инфлацията в Япония удари 40-годишен връх

Данните от Токио се разглеждат като водещ показател за тенденциите в страната като цяло

09:40 | 26.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Базисната потребителска инфлация в столицата на Япония се е забавила през май, но ключов индекс, премахващ ефекта на горивата, удари 40-годишен връх. Това подчертава разширяващия се ценови натиск, който може да поддържа живи очакванията за оттегляне от ултрахлабавата парична политика, съобщава Ройтерс.

Данните от Токио, които се разглеждат като водещ показател за тенденциите в страната като цяло, показаха, че компаниите продължават да прехвърлят нарастващите разходи към домакинствата. Това сигнализира, че инфлационният натиск може да остане по-дълго, отколкото Японската централна банка (ЯЦБ) прогнозира.

Базисният индекс на потребителските цени за Токио, които изключва волатилните елементи на пресните храни, но включва горивата, се е увеличил с 3,2% през май на годишна база, показаха държавни данни в петък, което като цяло отговаря на медианната пазарна оценка от 3,3%.

Макар че инфлацията се е забавила спрямо нивото от 3,5% през предишния месец, тя е над целта от 2% на ЯЦБ за цялата година, тъй като стабилният ръст на цените на храните засенчва спадащите разходи за горива, показаха данните.

Индексът, който изключва както храните, така и горивата, се е повишил с 3,9% през май на годишна база, което е най-бързият темп на увеличение от април 1982 г., когато Япония премина през надут от активите балон.

„Инфлацията вече изглежда да надвишава прогнозите на ЯЦБ. Перспективите за по-високи заплати подтикват повече фирми да прехвърлят нарастващите разходи за труд чрез увеличаване на цените“, заяви Такуя Хошино, главен икономист в Dai-ichi Life Research Institute.

„В зависимост от това какво покажат предстоящите данни има шанс ЯЦБ да отговори на ускорената инфлация с промяна на своята ултрахлабава политика“, каза той.

Отделни данни, публикувани в петък, показаха, че цените, които компаниите за услуги таксуват една на друга, са се повишили с 1,6% през април на годишна база. Това е 26-ият пореден месец на ръст, тъй като повторното отваряне на икономиката след пандемията засили търсенето в туризма.

Икономиката на Япония най-накрая се възстановява от последствията от пандемията от COVID-19, въпреки че рисковете от глобално забавяне и покачване на цените на храните натежават над перспективите за износа и потреблението.

Тъй като инфлацията вече надвишава целевото равнище, на пазарите се появиха спекулации, че ЯЦБ може скоро да премахне свръхразхлабената парична политика при управлението на новия гуверньор Казуо Уеда.

Уеда многократно е казвал, че инфлацията ще се забави през следващите месеци, тъй като факторите, вдигащи разходите, се разсейват, както и че ЯЦБ ще поддържа ултрахлабава политика, докато по-силният растеж на заплатите не гарантира, че инфлацията в Япония може устойчиво да достигне целта си от 2%.

Той каза в интервю в четвъртък, че ЯЦБ ще „действа бързо“, ако прогнозата му за инфлация се окаже грешна, и може да промени политиката, ако цената на стимулите надвиши ползите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още