IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън и Маккарти постигнаха колебливо споразумение за тавана на дълга

То трябва да бъде гласувано от Камарата на представителите и Сената преди президентът да може да го утвърди

10:15 | 28.05.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският президент Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти постигнаха колебливо споразумение за премахване на тавана на дълга на федералното правителство от 31,4 трлн. долара, като сложиха край на продължилата с месеци безизходица, предава Ройтерс.

Но сделката беше обявена без всякаква тържественост и с формулировка, която отразява горчивите преговори и трудния път за приемането ѝ от Конгреса преди САЩ да останат без пари, за да плащат дълговете си в началото на юни.

„Преди малко проведох телефонен разговор с президента. След като той загуби време и отказваше да преговаря месеци наред, стигнахме до принципно съгласие, което е от значение за американския народ“, написа Маккарти в Twitter.

Байдън нарече сделката „важна крачка напред“ и допълни, че „споразумението представлява компромис, а това означава, че не всички получават това, което искат. Това е отговорното управление“, допълни той.

Сделката ще премахне лимита за дълга до януари 2025 г., като в същото време слага таван върху разходите в бюджетите за 2024 и 2025 г., връща неизползвани COVID средства, ускорява процеса по разрешаване на някои енергийни проекти и включва допълнителни изисквания за работа в програмите за продоволствена помощ за бедните американци.

След месеци на спънки колебливото споразумение стана факт след поредица от телефонни обаждания. Байдън и Маккарти са провели 90-минутен телефонен разговор в събота вечер, за да обсъдят сделката, Маккарти е уведомил екипа си по-късно същата вечер, а председателят на Конгреса е разговарял с представители на Белия дом след това.

„Все още имаме много работа тази вечер, за да довършим законопроекта в писмена форма“, каза Маккарти пред репортери на Капитолия. Той допълни, че очаква писането на законопроекта да завърши в неделя, след това да говори с Байдън и сделката да бъде гласувана в сряда.

Байдън и Маккарти трябва да са особено внимателни за постигането на компромис, който може да бъде одобрен в Камарата на представителите, където републиканците имат мнозинство, и от Сената, доминиран от демократите. Това означава, че те ще се нуждаят от подкрепата и на двете партии преди президентът да може да утвърди законопроекта.

Преговарящите се договориха да оставят за една година неосновните разходи извън отбраната на нивата от 2023 г. и да ги увеличат с 1% през 2025 г., съобщи запознат със сделката източник.

„Споразумението включва историческо намаляване на разходите, важни реформи, които ще извадят хора от бедността и ще ги включат в работната сила, ще ограничат хватката на правителството, няма нови данъци, нито нови правителствени програми“, каза Маккарти.

Споразумението ще предотврати дестабилизиращо икономиката спиране на плащанията, ако бъде прието от Конгреса преди финансовото министерство да остане без пари, за да покрива всичките си задължения. В петък то предупреди, че това може да се случи, ако проблемът с тавана на дълга не бъде разрешен до 5 юни.

Републиканците, които контролират Камарата на представителите, настояват за силно ограничаване на разходите наред с други условия и бяха силно критични към сделката след обявяването на първите подробности по нея.

Представителят на републиканците Боб Гуд написа в Twitter, че чул, че сделката ще увеличи дълга с 4 трлн. долара и допълни: „Ако това е вярно, няма нужда да ми казват нещо друго. Никой, който твърди, че е консерватор, не може да оправдае положителен вот“.

Данъци срещу съкращаване на разходи

Републиканците твърдят, че искат да намалят разходите, за да забавят ръста на тавана на дълга, който сега е приблизително равен на брутния вътрешен продукт на страната. Байдън и демократите настояват за повишаване на данъците за богатите и за компаниите, за да се намали дългът, като в същото време се повишат разходите за програми като безплатен общински колеж.

Дългата безизходица около повишаването на тавана на дълга притесни финансовите пазари, натежа върху фондовите пазари и принуди САЩ да платят рекордно високи лихви при някои продажби на облигации. Спиране на плащанията ще има далеч по-висока цена, то вероятно ще тласне страната към рецесия, ще разтърси световната икономика и ще доведе до ръст на безработицата, казват икономисти.

От месеци Байдън отказваше да преговаря с Маккарти за намаляване на разходите в бъдеще, като искаше конгресмените първо да приемат „ясно“ повишаване на тавана на дълга без други условия, и да представят предложение за бюджет 2024 г. в противовес на неговия бюджет, обявен през март.

Двустранните преговори между Байдън и Маккарти започнаха на 16 май.

Работата по повишаването на тавана на дълга далеч не е приключила. Маккарти обещава да даде на членовете на Конгреса 72 часа, за да прочетат законопроекта, преди да го внесе за гласуване.

Това ще е тест дали достатъчно умерени членове подкрепят компромисите в законопроекта за преодоляване на опозицията както от твърдолинейните републиканци, така и от прогресивните демократи за постигане на обикновено мнозинство.

След това законопроектът трябва да бъде одобрен от Сената, където ще се нуждае от гласовете на поне деветима републиканци, за да успее. Съществуват многобройни възможности във всяка от камарите за забавяне на процеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 28.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
sssaaa
преди 10 месеца
С този Безграничен Таван, очаквайте до края на 2025г да ударят 40трл $
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
raznoobraznik
преди 10 месеца
Интересно състезание се заформя между България и САЩ - кой пръв ще изпадне в дефолт. Според мен, по чисто геополитически причини, сагата с американския дефолт тепърва ще се разтяга. А у нас Вип брадър го спряха заради непреодолимата конкуренция от парламента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
мьеко приземяване ама по дълготопиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още