IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гълъб Донев: Ще предложим удължаване на Бюджет 2022 г.

Пенсиите за юни ще бъдат изплатени по план и навреме, каза служебният премиер

11:34 | 28.05.23 г. 3
Служебният премиер Гълъб Донев. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Служебният премиер Гълъб Донев. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Ще предложим на НС следващата седмица удължаване на Бюджет 2022. Пенсиите за юни месец ще бъдат изплатени по план и навреме. Нещо което служебното правителство направи, е да гарантира, че няма да има никакъв проблем с плащанията и те ще се извършват регулярно. А след това отговорността е на народните представители, каза пред Нова телевизия служебният премиер Гълъб Донев.

"Не съм броил последните 299 дни. Не съм се замислял дори, че е изминало толкова време, откакто съм служебен премиер на страната. това е една изключително голяма отговорност, която се носи пред българското общество. Особено на фона на ситуацията, която завари първият служебен кабинет през август миналата година", посочи Донев.   

По думите му правителството се е сблъскало с много кризи през изминалите десет месеца. „Това, което направихме, може да бъде направено не от едно, а от две редовни правителства. Това е една изключителна отговорност, натоварване и изтощение не само за премиера, но и за екипа, който работи с министрите. В това включвам и държавната администрация, защото в тази специфична политическа ситуация държавата има сигурност чрез действията и на държавните служители”, каза Донев.

Той беше категоричен, че никога не е очаквал да остане толкова дълго на поста. „Още, когато встъпих в длъжност на 2 август, казах, че съм готов да си тръгна още на следващия ден. И след предходните извънредни парламентарни избори отново заявих, че и аз, и служебния кабинет имаме готовност да предадем властта на редовно правителство, защото това е нормалният ход, така е и по Конституция”.

Премиерът коментира въпроса колко близо сме до нови избори с думите: „След това, което гледаме от 2 април до сега, преговорите за съставяне на редовен кабинет, които се оказаха замразени, се озовахме в ситуация от ротация на управлението в ротация на скандали. Това, което всички гледаме – не само българските граждани, но и нашите чуждестранни партньори, показва уродливото лице на политическия цинизъм, който върви в момента. Той може да бъде описан с алабализми, но всъщност говори едно - че искат да вземат държавата на концесия”, каза служебният премиер.

„Никой няма интерес да няма редовно правителство, избрано от НС. България по всяко време има кабинет, независимо дали е служебно или редовен – държавата не остава без функциониращо правителство, което да води делата ѝ. Не виждам кой има интерес да няма кабинет. Имаме функциониращ парламент, но доколко депутатите се занимават с работата си по конституция, а именно да приемат закони, е друг въпрос”, коментира той.

„Въпросът с мандатите не означава само това през определен период да бъде връчвана и връщана папка с име. С връчването на мандата започва да тече обратното броене – седем дни да се представи състав на кабинет. Тук това не е само отговорност на мандатоносителя. това е отговорност, която трябва да изпълниш и пред обществото. А президентът, връчвайки мандата, носи отговорност и пред българските граждани. Не мога да давам съвет на президента, но според мен, когато той връчва мандата, трябва да е убеден, че той ще бъде изпълнен така, че българските граждани да бъдат спокойни за своето бъдеще”, отговори Донев на въпрос бави ли Румен Радев връчването на втория мандат.  

По думите на Донев идеята за ротацията на премиера, предложена от първата и втората политическа сила, всички „очаквахме да сработи”. „Това е иновация в българския политически живот, не е предвидена ротация на премиер и министри. Това означава, че на всеки девет месеца премиерът подава оставката си и тази на МС, след това отива в парламента, където му я гласуват, а тя може и да не бъде приета. Това е нещо ново в нашия политически живот”.

Донев подчерта, че в момента МС работи на пълни обороти. „Това, което успяхме да направим в енергийната сфера, са ниските цени на природния газ, на тока, компенсациите за бизнеса и гарантираното отопление и осветление за гражданите. Имаше и лоши сценарии, особено на фона на развиващата се криза. Но успяхме да  постигнем най-вече е спокойствие на гражданите и бизнеса”.

По повод състоянието на финансите на държавата, той беше категоричен, че то е „стабилно”. „Това, което заварихме през юли миналата година, е актуализация на бюджета, с която са били намалени данъчните ставки и ДДС акцизи, бяха увеличени някои социални плащания. Но те бяха за половин година. Тези увеличени разходи и намалени данъчни ставки, са от началото на година. Това означава, че имаме по-голям разход, а по-малък приход. Към 30 април тази година имаме дефицит от около 1 милиард и 100 милиона лева. Събираемостта на данъците върви изключително добре”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 28.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
Част от българите избиват по посока Орбан, да се ежим на Запада, а Петков го играе Зеленски, който българите не искат да видят. Любимец на Запада, това е принципна грешка. Копирано от standartnews.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
"Петков ли е човек на Путин? Дават му да бие дузпа и той фантастично вкарва автогол. Това гледаме. И после казваш Путин е виновен." Копирано от standartnews.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
Американската компания твърди, че няма да има проблем при съвместната работа с руското гориво в старите блокове на централата https://***.capital.bg/biznes/energetika/2023/03/01/4455492_uestinghaus_zapochnahme_obsujdaneto_za_injeneringa_na/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още