IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Испания стигна близо 2-годишно дъно

Базисната инфлация също се забавя трети пореден месец, но остава висока

12:47 | 30.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Испания се е забавила повече от очакваното, подкрепяйки представители на Европейската централната банка, които казват, че историческото ценово увеличение на континента избледнява и повишаването на лихвите може скоро да приключи, съобщава Bloomberg.

Инфлацията за май се е забавила до 2,9% - най-ниското ниво от юли 2021 г., след като разходите за гориво са намалели, а ръстът на цените на храните се е забавил. Резултатът следва инфлация от 3,8% през април и е доста под медианната оценка от 3,3% в проучване на Bloomberg сред икономисти.

Има добри новини и около базисната инфлация, тъй като показателят, който изключва разходите за енергия и някои храни, спада за трети пореден месец, макар че остава висок на равнище от 6,1%.

Еврото продължи спада си след данните, отслабвайки с 0,3% до двумесечно дъно от 1,0673 долара. Трейдърите ограничават залозите за броя на бъдещите увеличения на лихвите, но все още изцяло отразяват в цените още едно повишение от половин пункт тази година.

Данните от вторник са първите от серия подобни от региона. В сряда предстои да излязат данни за нивата на инфлацията във Франция, Италия и Германия, преди Евростат да публикува статистика за еврозоната на следващия ден.

Макар че напоследък Испания може да се похвали с най-бавната инфлация сред най-големите икономики в еврозоната, тя демонстрира подобна като в другите държави тенденция: по-бързо отстъпление в общия ръст на цените, отколкото на базисния показател.

Тъй като централните банкери основно взимат предвид базисната инфлация като насока кога да приключат своята безпрецедентна кампания за затягане на паричната политика, икономисти и инвеститори очакват да има поне още две повишения на лихвените проценти с четвърт пункт.

Някои централни банкери смятат, че повишенията могат да продължат до септември, като така лихвеният процент по депозитите потенциално ще стигне 4% от 3,25% сега.

„Смятаме, че все още имаме да извървим още някакъв път в затягането на паричната политика, въпреки че също така смятаме, че сме по-близо до края“, каза управителят на испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос в понеделник.

Забавянето на инфлацията през май ще дойде като облекчение за испанския премиер Педро Санчес. След като неговата лява коалиция претърпя тежки загуби на местните избори в неделя, той неочаквано свика предсрочни избори за 23 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още