IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев си проправя пътя към получаването на 900 млн. долара от кредитната програма на МВФ

Експертите на фонда също така са повишили прогнозата си за икономическия растеж на страната през настоящата година

22:58 | 30.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Мисия на Международния валутен фонд завърши първия преглед на кредитната програма на стойност 15,6 милиарда долара за Украйна. Киев е изпълнил необходимите условия, което му проправя пътя да получи транш от около 900 милиона долара, съобщи МВФ, цитиран от БТА.

Експертите на МВФ също така са повишили прогнозата си за икономическия растеж на Украйна през настоящата година. Сега се залага на икономическо развитие в изцяло положителен диапазон, докато при предишната прогноза се очакваше икономиката на Украйна да бъде в диапазона от -3% до +1%, пише в изявление на МВФ относно прегледа на четиригодишния Удължен механизъм за финансиране (EFF), одобрен през март.

"Представителите на МВФ и украинските власти постигнаха споразумение на ниво персонал за първия преглед на Удължения механизъм за финансиране. Споразумението подлежи на одобрение от Изпълнителния съвет на МВФ, като се очаква да бъде разгледано от Борда на институцията през идните седмици", се казва още в изявлението на МВФ.

"Всички количествени критерии за изпълнение до края на април и структурни показатели до края на май, бяха изпълнени", пишат експертите.

Удълженият механизъм за финансиране е част от глобален пакет от 115 милиарда долара за подкрепа на икономиката на Украйна, докато тя е изправена пред руската инвазия.

За да си осигури непрекъсната подкрепа от МВФ, Украйна трябва да изпълни редица условия, включително стъпки за увеличаване на данъчните приходи, поддържане на стабилността на обменния курс на гривнята, запазване на независимостта на централната банка и засилване на усилията за борба с корупцията.

Това е първата голяма подобна програма за конвенционално финансиране, одобрена от МВФ за страна, участваща в мащабни военни действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още