IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда в САЩ остава устойчив в средата на по-високи лихви

Новооткритите работни места през април надминаха прогнозите на анализаторите и достигнаха 3-месечен връх

22:31 | 31.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Свободните работни места при американските работодатели неочаквано са нараснали през април до най-високото си ниво от три месеца насам. Това показва, че търсенето на служители остава силно и може да подкрепи икономиката, предава Bloomberg.

Броят на наличните позиции е нараснал до 10,1 млн. спрямо ревизираните нагоре 9,75 млн. през март, показват данни на министерството на труда. Те надминаха всички прогнози на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, които очакваха 9,4 млн. новооткрити работни места.

Броят на новооткритите работни места в САЩ остава изненадващо висок. Графика: Bloomberg LP Броят на новооткритите работни места в САЩ остава изненадващо висок. Графика: Bloomberg LP

Основен принос за ръста имат търговията на дребно, здравеопазването, транспортът и складовете. Новооткритите работни места са намалели в местата за настаняване и в хранителния сектор, бизнес услугите и промишлеността. В същото време броят на наетите служители е нараснал.

Търсенето на работна ръка остава до голяма степен устойчиво въпреки затягането на финансовите условия, които принудиха някои работодатели да натиснат спирачките на наемането на служители. Макар че съкращенията на работни места, които започнаха в т. нар. сектори „бели якички“, включително технологиите и банковата индустрия, започват да се разпространяват и в други индустрии, някои компании все още изпитват затруднения да намерят служители.

Доходността по двегодишните облигации нарасна след доклада, като изтри спадове по-рано през деня, докато трейдърите преценяват перспективите за повишаване на лихвите от Федералния резерв. S&P 500 остана почти непроменен, а доларът поскъпна.

Данните показват, че търсенето на служители продължава да изпреварва предлагането, а Фед подчерта, че е от ключово значение двата показателя отново да се балансират, за да се охлади ръстът на заплатите. Данните в съчетание с инфлацията, която остава далеч над целта, може да накарат ръководителите да предприемат още едно повишаване на лихвите на заседанието си след две седмици.

От друга страна, някои ръководители клонят към пауза предвид натиска в банковия сектор и драмата с тавана на дълга. Ръководителите ще проследят и ежемесечния доклад за работните места на правителството, който се очаква в петък. Прогнозите са, че той ще покаже забавяне на наемането на служители и ръст на безработицата през май.

По-малко съкращения

Съкращенията са намалели начело със строителството, както и развлекателната индустрия и местата за настаняване. Делът на доброволно напусналите работното си място служители като част от общата заетост е спаднал до над двегодишно дъно от 2,4%. Това се равнява на около 3,8 млн. американци и отразява големи спадове сред служители в здравеопазването и бизнес услугите.

Броят на доброволно напусналите работното си място е смятан за показател за това доколко сигурни са служителите, че ще запазят работата си. Отделен доклад от вторник показа, че доверието на потребителите е достигнало 6-месечно дъно през май на фона на влошаването на възгледите за трудовия пазар. Делът на участниците в допитването, които са очаквали повече възможности за работа през идните шест месеца, е намалял до най-ниското си ниво от 2016 г.

Съотношението между новооткрити работни места и безработни, внимателно следен показател от Фед, е нараснало до 1,8 през април, най-високото му ниво от три месеца, сочат данните на министерството на труда. На стабилния трудов пазар преди пандемията съотношението беше около 1,2.

Някои икономисти изразяват съмнения в надеждността на тази статистика предвид ниското ниво на отговорилите на въпросите в допитването. То е намаляло до около 31%, почти наполовина по-малко спрямо само преди три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още