IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: До 2024 г. инфлацията в ЦИЕ ще се задържи доста над целта

Регионът е изправен пред сериозни икономически проблеми, заяви ръководителят на МВФ

11:38 | 03.06.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива, въпреки че от края на миналата година като цяло тя спада. Това прогнозира за региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

Думите й бяха отправени по време на встъпителна реч на конференция, организирана от Хърватската национална банка и МВФ, на тема "Политиката в бурни води: Насърчаване на устойчивостта в Централна, Източна и Югоизточна Европа", в Дубровник, Хърватия, съобщиха за БТА от българското представителство на фонда.

Поредица от наслагващи се сътресения – пандемията от Covid-19, кризата с разходите за живот, ускоряването на изменението на климата и особено войната на Русия в Украйна – засегнаха силно региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа, посочи Георгиева.

За Украйна войната е абсолютно опустошителна, както за живота на хората, така и за икономиката. В останалата част от региона войната предизвика безпрецедентна криза на доставките на природен газ и инфлация при цените на хранителните продукти, която засегна най-вече най-уязвимите, подчерта ръководителят на МВФ.

Войната също така ускори геоикономическата фрагментация. Европейските и световните вериги за доставки трябваше да се приспособят към новите реалности. Всичко това означава трайно висока инфлация и слаб растеж за региона, алармира Георгиева.

Що се отнася до растежа, тя обясни, че регионът е изправен пред сериозни икономически проблеми. "Сравнихме настоящите си прогнози с прогнозата ни за региона отпреди пандемията, като изключихме Беларус, Русия и Украйна", каза още тя и добави: "Равнището на реалния БВП през 2024 г. се очаква да бъде с 3,5 на сто по-ниско спрямо това, което очаквахме в началото на 2020 г.".

Управляващият директор на МВФ посочи три големи предизвикателства пред региона. На първо място тя изтъкна намаляването на инфлацията, "като същевременно се поддържа възстановяването и се полагат основите на бъдещия растеж". За целта е необходимо паричната, фискалната и структурната политика да работят съгласувано, препоръчва тя.

Второто предизвикателство пред региона е енергийната сигурност. Осигуряването на енергия изисква изграждането на мащабни инфраструктурни връзки. "Проектът за синхронизация на балтийските държави и свързване на Естония, Латвия и Литва с електроенергийната мрежа на ЕС е чудесен пример за това", каза Георгиева.

Според нея за постигне на напредък както по отношение на енергийната сигурност, така и по отношение на целите, свързани с климата, регионът трябва да повиши публичните и частните инвестиции във възобновяеми енергийни източници. "Правителствата могат да приемат по-амбициозни цели за намаляване на емисиите и по-ефективни политики за постигането им. Необходимо е ценообразуване на въглеродните емисии - това е най-бързият и най-ефективният начин за постигане на целите в областта на климата".

Третото предизвикателство пред региона е да се възползва от възможностите в един фрагментиран свят. Днес разпокъсаността създава както рискове, така и възможности за региона, обясни Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 03.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
https://m.facebook.com/bezpartien.1/videos/632922455004413/?locale=ms_MY&_rdr
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
Главния мултак би трябвало да носи абер на наи-новата коалиция за размера на привнесената инфляция за 13 лета напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
Помощник Путина Ушаков: Россию на инаугурации Эрдогана представит спикер Госдумы Володин https://***.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/14607343
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още