IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виско от ЕЦБ: Поевтиняването на енергията трябва да помогне за укротяване на инфлацията

Централният банкер призова компаниите да не се стремят да повишават маржовете си, оставяйки цените по-високи за по-дълго време

22:08 | 03.06.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бързият спад на разходите за енергия би трябвало да помогне за укротяване на инфлацията в Европа, заяви в събота управителят на Италианската централна банка Иняцио Виско, цитиран от Ройтерс.

Централният банкер призова компаниите да не се стремят да повишават маржовете си, оставяйки цените по-високи за по-дълго време.

Според Виско, който е член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), ключовият въпрос е какво се случва с инфлацията сега, след като цените на енергоносителите вече отстъпиха от върховете, достигнати след началото на войната в Украйна миналата година.

„Очаквам, че в този момент ще има и охлаждане на увеличаването на базисната инфлация, както я наричаме, което трябва да отразява това намаляване на цената на енергията“, каза Виско по време на Международния икономически фестивал в Торино.

„Ако това се случи, паричната политика на (ЕЦБ) със сигурност е правилната в момента дори ако аз може би бих настоял за по-постепенен подход“, добави той.

Инфлацията в еврозоната се забави по-рязко от очакваното през май, подхранвайки дебата за необходимостта от по-нататъшни повишения на лихвените проценти на ЕЦБ извън очакваното увеличение по-късно този месец.

Инфлацията в 20-те държави от еврозоната се забави до 6,1% през май от 7,0% през април, по-рязко от очакванията за 6,3% според проучване на Ройтерс сред икономисти. Базисната инфлация, която изключва нестабилните цени на храните и горивата и която играе все по-голяма роля в решенията на ЕЦБ, спадна до 5,3%.

Виско предупреди за риск от спирала заплати-цени, като посочи, че повишенията на заплатите трябва да идват на фона на растяща икономика, а не да се преследва инфлацията.

Той отбеляза също, че компаниите трябва да играят роля в овладяването на инфлацията, така че да не се налага ЕЦБ да продължава да увеличава цената на заемите.

„Не е в интерес на самите компании... да не отразят по-ниската цена на енергията в цените си, защото тогава цената на финансирането ще се повиши“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 03.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още