IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Американската икономика е силна, но някои области се забавят

Макар банките да изпитват известни затруднения, в системата има значителни ликвидни средства, каза американският финансов министър

22:45 | 07.06.23 г. 2
Американският финансов министър Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg LP
Американският финансов министър Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg LP

Американската икономика е силна на фона на стабилните разходи на потребителите, но някои области се забавят, заяви американският финансов министър Джанет Йелън и добави, че очаква траен напредък в забавянето на инфлацията през идните две години, пише Ройтерс. 

В интервю за CNBC Йелън каза още, че макар банките да изпитват затруднения с бизнес имотите и да са изправени пред известна консолидация, в системата има значителни ликвидни средства и банките би трябвало да могат да устоят на всякакъв натиск. 

Йелън отбеляза, че законите за вдигане на тавана на дълга и за намаляване на дефицита на САЩ с над 1 трлн. долара за десет години ще подкрепят усилията на Федералния резерв за забавяне на инфлацията. 

На въпрос за мнението на бившия председател на Федералния резерв в Ричмънд Джефри Лакър, че федералната лихва, която сега е на ниво между 5% и 5,25%, ще трябва да достигне 6%, за да се укроти инфлацията, Йелън заяви, че това е решение на Фед. 

"Разходите на потребителите продължават да растат много стабилно, но също така виждаме области от икономиката, които се забавят", коментира Йелън. "И това е преценка, която моите бивши колеги във Фед могат да направят. Както казах, мисля, че е важно да се опитаме да забавим инфлацията. Това е водещ приоритет", допълни тя. 

Йелън коментира, че банките ще бъдат изправени пред някои затруднения, свързани с бизнес имотите, заради по-високите лихви и работата от разстояние, която намалява търсенето на офис площи, но стрес тестове са показали, че банките имат адекватен капитал и банкови надзорници следят внимателно положението. 

"Моята обща оценка е, че нивото на капитал и ликвидност в банковата система е силно и макар, че ще има известни проблеми с това, банките трябва да могат да се справят с натиска", каза Йелън. 

Запитана дали би подкрепила още консолидация сред банките, тя отговори, че настоящата разнородна банкова система със силни общински, регионални и големи банки е силна страна на американската икономика, но е вероятно да се стигне до още по-голяма консолидация. 

Йелън заяви, че не вижда заплаха за разнообразието в американската банкова система, "но със сигурност в тази среда някои банки усещат натиск върху печалбите си и има мотив за известна консолидация. И няма да се изненадам, ако това се случи в бъдеще", изтъкна 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 4
danchomentata
преди 9 месеца
На къде ша оди GBP/USD napred i nagore можно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
danchomentata
преди 9 месеца
При едно лице хавалдар, това е арабският термин, идват определени хора, които носят определени суми и ги дават на това лице и искат тази сума да пристигне примерно на другия край на света. Няма физическо преместване на пари. Оставят ги при това лице хавалдар, https://***.lbma.org.uk/Системата хавала е древна система, наричана от арабите хавала, в Китай се нарича по друг начин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още