IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната е изпаднала в минирецесия през зимата заради енергийния шок

Резултатът ще бъде удар за банкерите на ЕЦБ, които многократно заявяваха, че спадът може да бъде предотвратен

12:51 | 08.06.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През зимата еврозоната претърпя най-леката възможна рецесия, след като руската война в Украйна предизвика покачване на цените на енергоизточниците. 

Икономиката на 20-те държави се е свила с 0,1% между януари и март, показват ревизираните данни от четвъртък. След като този спад се прибави към понижението за четвъртото тримесечие със същия размер, се стига до първото шестмесечно свиване след пандемията от Covid-19.

Анализаторите, анкетирани от Bloomberg, бяха изчислили, че в началото на годината производството е било в застой.

Резултатът ще бъде удар за банкерите и служителите на Европейската централна банка, които многократно заявяваха, че спадът може да бъде предотвратен, въпреки че инфлацията се покачи до най-високото си ниво от въвеждането на еврото.

Централните банкери обаче ще се успокоят, че благодарение на предоставените от тях помощи за милиарди евро за домакинствата в целия блок не се сбъднаха опасенията за много по-сериозни икономически щети след инвазията на Русия.

 

След като растежът вероятно ще се възстанови през това тримесечие, правителствата ще продължат да намаляват фискалната подкрепа. ЕЦБ също едва ли ще промени курса си в момент, в който наближава краят на историческата ѝ кампания за повишаване на лихвените проценти, като тя смята, че преодоляването на инфлацията е предпоставка за устойчива икономическа експанзия.

По данни на Евростат слабостта на еврозоната през първото тримесечие се дължи на спад на правителствените и частните разходи. Запасите са имали отрицателен принос, докато търговията е подкрепила производството.

Данните на Евростат следват германските данни, които разкриха, че най-голямата европейска икономика също е преживяла зимна рецесия, както и Гърция и Ирландия, докато Естония не е отбелязвала растеж от края на 2021 г. Други три държави от еврозоната - Литва, Малта и Нидерландия - също отчитат свиване през първото тримесечие.

Оттогава перспективите се подобриха. През миналия месец Европейската комисия повиши прогнозата си за региона и сега предвижда, че брутният вътрешен продукт ще се повиши с 1,1% през тази година и с 1,6% през 2024 г.

Положителни сигнали има и по отношение на инфлацията. Макар че ръстът на цените остава три пъти по-висок от целевата стойност от 2%, както общата, така и базисната инфлация отстъпиха повече от очакваното през миналия месец, а очакванията на потребителите също са умерени.

Това няма да попречи на ЕЦБ да повиши депозитната си лихва с четвърт пункт до 3,5% през следващата седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: aldyРашата си взриви газопровода, за да мине "форсмажор" и да не плаща огромни неустойки заради едностранно променените и прекратените си договори. Вас с конкурс за глупащина ли ви избират бе, таварищ, че елементарни неща не разбирате??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
0pk
преди 10 месеца
До: doba това са оптимистично ревизираните данни. Песимистично ревизираните няма да бъдат обнародвани. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
aldy
преди 10 месеца
Енергиен шок, щото Рашата сама си взриви СП-тата, от които получаваше големи приходи за хазната. Що ги взриви? Ами щото са лоши хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
doba
преди 10 месеца
'енергийния шок' - за пръв път виждам такъв термин в инвестора. Досега съм виждал цели дипломни работи, в които ни обясняваха как въпреки липсата на доставки от Масква всичко цъфти и върже :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още