IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай: САЩ са основният подстрекател на украинската криза

Пекин оттегли обещанието си да не изпраща войски в Тайван, ако поеме контрол върху острова

19:10 | 10.08.22 г. 2
Според китайския посланик в Русия китайско-руските отношения са навлезли в най-добрия си период в историята.Andrey Rudakov/Bloomberg
Според китайския посланик в Русия китайско-руските отношения са навлезли в най-добрия си период в историята.Andrey Rudakov/Bloomberg

Китай, който Русия се стреми да привлече за съюзник, след като беше загърбена от Запада заради нашествието си в Украйна, нарече САЩ „основен подстрекател“ на кризата, предава Ройтерс.

В интервю за руската държавна осведомителна агенция ТАСС, публикувано в сряда, китайският посланик в Москва Джан Ханхуей обвини Вашингтон, че е изтласкал Русия в ъгъла с многократното разширяване на НАТО и подкрепата за силите, които се стремят да насочат Украйна към ЕС вместо към Москва.

„Като инициатор и основен подстрекател на украинската криза Вашингтон, макар че наложи безпрецедентни обхватни санкции срещу Русия, продължава да доставя оръжия и военно оборудване на Украйна“, коментира Джан.

„Тяхната крайна цел е да изтощят и смажат Русия с продължителна война и санкции“, допълва той.

Говоренето на посланика е в унисон с мотивите на Русия за нашествието ѝ в Украйна, което доведе до смъртта на хиляди хора и до опустошаването на цели градове, както и до принудителното изселване на една четвърт от населението на страната.

Руският президент Владимир Путин замина за Пекин през февруари, за да се срещне с президента Си Дзинпин, докато руски танкове бяха струпани на украинската граница. Двамата се договориха за „безгранично“ партньорство, надхвърлящо всякакъв съюз от времето на Студената война.

В интервюто Джан заяви, че китайско-руските отношения са навлезли в „най-добрия период в историята, характеризиран от най-високото ниво на взаимно доверие, най-високата степен на взаимодействие и най-голямото стратегическо значение“.

Той изрази недоволство от посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на самоуправляващия се остров Тайван миналата седмица. Китай смята острова за своя територия. Според Джан САЩ се опитват да приложат едни и същи тактики в Украйна и Тайван, за да „съживят мисленето от времето на Студената война, да сдържат Китай и Русия и да предизвикат съперничество и конфронтация между великите сили“.

„Ненамесата във вътрешните работи е най-основният принцип за запазване на мира и стабилността в нашия свят“, заяви Джан, като използва принципа, за да критикува политиката на Вашингтон към Тайван, но не и нашествието на Русия в Украйна.

Междувременно стана ясно, че Китай е оттеглил обещание да не изпраща войски или администратори в Тайван, ако поеме контрол върху острова, показа официален документ, цитиран от Ройтерс. Това е сигнал за решение на президента Си Дзинпин да предостави по-малка автономия на острова от предлаганата досега.

Бялата книга на Китай с официалната му позиция за самоуправляващия се Тайван следва дни на безпрецедентни военни учения на Китай близо до острова като протест срещу посещението на Пелоси.

В предишни две бели книги за Тайван от 1993 и 2000 г. Китай твърдеше, че „няма да изпрати войски или административни служители, които да бъдат базирани в Тайван“, след постигането на т. нар. от Пекин „обединение“.

Тази линия, целяща да убеди Тайван, че ще се радва на автономия, след като стане специален административен район на Китай, не се появява в последната бяла книга.

Управляващата Китайска комунистическа партия предлагаше до момента Тайван да се върне под нейно управление по модела „една страна, две системи“, сходен с формулата, при която бившата британска колония Хонконг се върна под китайско управление през 1997 г.

Това щеше да предложи автономия на демократично управлявания Тайван да запази частично социалната и политическата си система.

Всички основни тайвански политически партии отхвърлят предложението „една страна, две системи“ и според обществени допитвания то не се радва на почти никаква обществена подкрепа. Тайванското правителство твърди, че само народът на Тайван може да решава бъдещето си.

Изречение от бялата книга от 2000 г., че „всичко може да бъде договорено“, ако Тайван приеме, че има само един Китай и не се стреми към независимост, също липсва от последната бяла книга.

Тайванският Съвет по континенталните въпроси осъди бялата книга, като заяви, че тя е пълна с „лъжи, плод на залъгващо мислене, и не взема предвид фактите“. Той допълни, че Република Китай (Тайван), както е официалното име на острова, е суверенна държава.

„Само 23-милионното население на Тайван има правото да решава бъдещето на Тайван и то никога няма да приеме резултат, определен от автократичен режим“, отбеляза Съветът.

Новата бяла книга се нарича „Тайванският въпрос и обединението на Китай в новата ера“. „Новата ера“ е термин, който обичайно се свързва с управлението на Си. Очаква се той да си осигури трети мандат по време на конгреса на Комунистическата партия по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Ненамесата във вътрешните работи е най-основният принцип за запазване на мира и стабилността в нашия свят, заяви Джан, като използва принципа, за да критикува политиката на Вашингтон към Тайван, но не и нашествието на Русия в Украйна.Колко двулично :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
Китайците не са глупави и няма да се прецакат както направиха русанаците. По-скоро ще помагат на Путин, за да продължава все повече войната в Украйна и да отслабнем Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още