IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външният министър: ОИСР е най-сериозното интеграционно усилие на България след ЕС и НАТО

Недопустимо е да се поставя под съмнение волята на България за присъединяване към организацията, заяви от своя страна служебният премиер

12:47 | 11.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: getty
Снимка: getty

Присъединяването ни към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е най-сериозното интеграционно усилие на нашата страна след приемането ни в ЕС и НАТО. Това каза на брифинг в Министерския съвет служебният министър на външните работи Николай Милков във връзка с присъединяването на България към ОИСР.  Милков отбеляза, че тази тема е била винаги приоритетна за Министерство на външните работи, а и за служебното правителство.

Той обяви, че на заседанието си днес служебният кабинет е приел постановлението за организация и координация на процеса на разговори и подготвителни действия за присъединяване на България към ОИСР, предава БТА.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) съобщи, че започва преговори за членство с шест държави, сред които и България в началото на годината.

Милков припомни, че девизът на ОИСР е "По-добри политики за по-добър живот" и добави, че  това касае прилагането на най-добрите практики в световен мащаб. Също така ние участваме, ако не в „Клуба на богатите“, както обикновено и погрешно наричат тази организация, то поне в клуба на тези, които определят най-добрите практики и световни политики в различни сфери, каза външният министър. 

Единични са сферите, които нямат отношение към ОИСР, обясни той, като визира сектори като отбраната и вътрешните работи. „Същевременно трябва да се има предвид, че те също се нуждаят от най-добрите практики на корпоративно управление, така че на практика няма сфера от обществения живот, която не е засегната от нашето бъдещо присъединяване към ОИСР“, добави министър Милков.

„Постановлението, което бе прието, има координационен характер“, посочи министърът и добави, че то доразвива създадения през 2017 г. Междуведомествен координационен механизъм. Приложение към постановлението определя работни групи, които са в зависимост от тематиката на отделните инструменти и конвенции на организацията, към които ние предстои да се присъединим, обясни министърът.

На 25 август предстои първото заседание на Междуведомствен координационен механизъм и на него ще бъдат разпределени първоначалните задачи, които предстоят. Министър Милков обясни, че целта на тези първоначални задачи, е до края на септември да бъде изготвен първоначален меморандум, който е в отговор на пътната карта, приета на 10 юни тази година и която определя пътя ни за присъединяване към организацията.  

Милков определи този първоначален меморандум като доста сложен и важен инструмент, тъй като трябва да  се направи самооценка във всички сфери какво предстои да бъде направено. 

"Стремежът ни ще бъде до края на октомври този меморандум да бъде финализиран, така че той да бъде връчен през ноември в ОИСР", заяви Милков. 

„Много български правителства работиха за интеграцията на България в клуба на развитите пазарни демокрации, на нас се падна честта и отговорността да структурираме присъединителния процес”, коментира и служебният премиер Гълъб Донев.

Той посочи, че се е наложило да бъдат внесени поправки в наследения от предходния кабинет проект. „Вярвам, че с това ще се сложи край на политическите злоупотреби с темата. Държавата не се ръководи с хаштагове, а с членове и алинеи, с изрядни и професионално подготвени юридически документи”, заяви Донев.

Според Донев е недопустимо да се поставя под съмнение волята на България за присъединяване към ОИСР, още повече това да се прави за предизборна употреба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още