IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Пеканов: Първите 1,3 млрд. лв. по Плана на ЕК се чакат до края на годината

Вицепремиерът очаква одобрение на средствата по оперативните програми до края на септември

18:22 | 11.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Вицепремиерът Атанас Пеканов представи приоритетите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост и европейските програми. Снимка: БГНЕС
Вицепремиерът Атанас Пеканов представи приоритетите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост и европейските програми. Снимка: БГНЕС

Първото плащане от 1,3 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост се очаква до края на годината. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов. 

От 22 мерки по първото плащане 21 са напълно изпълнени, каза той и допълни, че се работи по окомплектоване и заверяване на документите. От миналата седмица служебният кабинет извършва преглед на всички тези документи и съответствието им с поетите ангажименти пред ЕК. Предприети са мерки по актуализация на нормативните актове, за да може искането за плащане да отговаря на текущата структура на Министерския съвет, обясни Пеканов, цитиран от БТА.

По един инвестиционен проект все още има проблеми, но се работи по тяхното решаване, каза вицепремиерът. Става въпрос за проекта за модернизация в МВР, който се казва "Изграждане, развитие и оптимизация на цифровата ТЕТРА система и радиорелейна мрежа". Пеканов припомни, че това е проект, който не намери място във версията на Плана, която той е изпратил в Брюксел на 15 октомври миналата година, тъй като не имало сигурност дали ще може да бъде реализиран технически. В момента търсим с МВР решение по този казус, увери служебният вицепремиер. Той каза, че в идните дни ще разговаря и с представители на ЕК и когато има решение, ще информира обществеността.

По отношение на второто плащане Атанас Пеканов каза, че то включва 66 мерки, от тях 22 са законодателни промени. Но не става въпрос за промени в 22 закона, тъй като някои от промените са в рамките на един закон. Например, в сферата на енергетиката пет-шест изменения ще са в рамките на Закона за енергетиката, обясни Пеканов. 

От тези 22 законодателни мерки една мярка е приета - Законът за насърчаване на заетостта. Други четири бяха в парламента, но не бяха приети, посочи вицепремиерът. Входирани са били Законът за противодействие на корупцията, както и проектозаконите за държавната агенция по вписванията и законът за чужденците.  Има още един готов закон -  за електронното управление. Всички други мерки са на различна фаза на изготвяне и е наша работа в следващите седмици да ги придвижим и те да са готови, така че когато има парламент, той да ги приеме, каза Пеканов. Той апелира бъдещите депутати още сега да се запознаят със законите, които трябва да бъдат приети. Много ключови закони за него са Законът за личния фалит, който засяга социално уязвимите и задлъжнели хора, както и Законът за обществените поръчки. Важен е и Законът за електронното управление, който вече е готов, каза вицепремиерът Пеканов.

Вицепремиерът определи като много трудни мерките в сферата на енергетиката, за които ще трябва да се направят шест законови промени. До декември страната ни трябва да е изпълнила ангажимент по т.нар. зелен преход -  публикуването и приемането на различните сценарии, по които нашата страна да извърши зеления преход, каза Пеканов.

Предстои стартирането на различни инвестиционни проекти, които ще бъдат движени от съответните министерства и включват кандидатствания за бизнеса, за гражданите и за общините. Такива са проектите за дигитализация на малките и средни предприятия, Програмата за подпомагането на енергийната ефективност на жилищните сгради, Програмата за подпомагане на домакинствата за ВЕИ за собствени нужди.

Предстои и подготовката за три процедури за подбор за проекти за обновяване на обществени осветителни системи, за ВЕИ проекти, както и за проекти за по-добро управление на жп транспорта в страната.

„Ако всички тези проекти се движат, ще бъдат обявени инвестиции за над 3,7 млрд. лв“, каза Атанас Пеканов. Той увери, че няма риск страната ни да изгуби средства по Плана, ако до края на годината не бъдат приети всички законодателни промени.

Парите няма да бъдат загубени, а само ще има забавяне в изплащането им, каза Пеканов. Той обаче допълни, че следващият парламент трябва да работи ударно по приемането на необходимите законодателни промени, защото страната ни е поела ангажимент и трябва да го изпълни.

Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още