IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Стоянов: Враг съм на безхаберието в българската армия, не на изтребителите F-16

Изоставаме във въоръжаването спрямо съседните ни страни, смята служебният министър на отбраната

19:32 | 11.08.22 г. 6
Снимка: БГНЕС/СПАСИЯНА СЕРГИЕВА
Снимка: БГНЕС/СПАСИЯНА СЕРГИЕВА

Враг съм на безхаберието в българската армия, не на изтребителите F-16. Това каза в ефира на bTV служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, цитиран от БГНЕС.

„Има сключен договор за осем броя F-16. Ако не вземем втората осмица, няма да имаме даже състав на ескадрила“, допълни той.

По думите му армията се нуждае от порядъка на 6 до 8 млрд., за да бъде модернизирана.

„Нашите съседи активно се въоръжават, ние изоставаме в този процес. Затова и моят приоритет е модернизация на българската армия. Затова считам, че е необходимо тези средства да бъдат дадени“, каза Стоянов. В момента българската армия притежава необходимия личен състав и техниката, която е осигурена от политическия ни елит, допълни министърът.

По думите му обаче тази техника е морално остаряла. „Тя е от 80-те години, даже някъде по-стара, и между нас и нашите съюзници има технологична пропаст. Това е огромна пропаст, която трябва да бъде запълнена. Не може да се очаква тя да бъде запълнена само със съюзни ангажименти", каза още той. Офертата за новите осем изтребителя F-16 е един изключително сложен документ, обемен и трябва много внимателно да бъде прегледан и прецизиран", обясни Стоянов.

„Такъв преглед на тази оферта беше направен от предходното правителство съвместно с Военновъздушните сили. Това, което ни предстои на нас, е да подготвим проект за инвестиционен разход, който трябва да бъде приет от Министерски съвет, с решение на Министерски съвет, след което трябва да бъде внесен в Народното събрание. Продължаваме нататък с предложение за договор, което трябва да мине по същия път - през Министерски съвет и след това през Народното събрание. Това е процесът, който трябва да бъде извървян и няма как да бъде да бъде пропуснат. Затова и отчитайки кога са изборите, кога може да бъде конституирано Народното събрание, кога ще бъдат създадени комисиите, предложих да бъде удължена офертата до 15 декември 2022 г.“, обоснова се министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 1 година
До: zelka007Най важното за да имаш добра армия е системния подход, а не да се люшкаш налево и на десно . Примери в историята колкото искаш : Рим, Англия, Япония , в по нови времена САЩ . В основата на добрата армия стой добрата икономика . А относно руската армия - при тях е традиция да се работи на парче в зависимост от прищевките на силния на деня . От ВСВ не спират да тръбят , че страните около тях трябва да са със слаби армии щот иначе ги били заплашвали .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: data ... Попиляха ги . Особено с непотопяемата Масква , дето пробиха комплекса С-300_форт и Панцирите . И сега С-400 в Беларус и особено С-500 в Крим ... Тотално технологично превъзходство , да им свалят почти всички крилати ракети ... :))) ... Ами ако украинците имат ПВО-та по натовски стандарт с обучени по натовски стандарт екипажи и ползващи цялата космическа инфраструктура на НАТО и радарите за далечно наблюдение ... Ердоган май ще се размисли сериозно за следваща партида С-400 ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: data ... Със сателитите за инфрачервено наблюдение , прифащат искандери и калибри още в момента на старта , оставят ярка диря . Подават координатите на украинските ПВО за далечно наблюдение . Те ги прихващат отдалече , водят ги до влизане в обсег на ракетите и ги хващат на водещите радари . От 8 изстреляни калибри , украинците успяват да свалят 7 , понякога всичките ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: data ... То хубаво , ама бая пара , пък нашата икономика не е толкова силна за толкова бойни самальоти . А и те трябва да летят , а не да стоят за украса . Я виж в Украйна , не всичко е изтребители . Радари , ракетни войски със специфични боеприпаси според задачата , дронове от всякакъв вид и за всякакви операции , сателити за снимки и инфрачервено наблюдение , високоточна и мобилна артилерия , модерни ПВО системи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 1 година
До: zelka00750 е добро число
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
На нас ни трябват не още осем Ф-16-ки , а още поне 16 броя ... За да имаме поне една окомплектована ескадрила , за мачкане на yшaнки . И поне 10 години занапред х 2-3млрд на година за ново въоръжение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още