IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическият хамелеон Лиз Тръс и битката за премиерския пост във Великобритания

Външният министър в кабинета на Борис Джонсън е най-вероятният негов заместник

15:18 | 14.08.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министърът на външните работи в правителството на подалия оставка Борис Джонсън - Лиз Тръс, е най-вероятният му заместник начело на Консервативната партия и на премиерския пост. Анализ на CNN я определя като политически хамелеон, преследващ своя дневен ред с енергия и ентусиазъм. Но в същото време политическите ѝ опоненти се питат какво точно защитава тя.

Според критици Лиз Тръс просто защитава това, което е удобно за нея в този момент и реално няма искрени убеждения.

Родената през 1975 година Тръс е израстнала в част от Обединеното кралство, където Консервативната партия няма добри позиции. Учила в държавно училище, тя печели стипендия за Оксфордския университет, където е активен член на либералдемократите - опозиционна партия, която е опонент на консерваторите.

В тези години Лиз Тръс подкрепя либерализирането на марихуаната и за край на монархията - позиции, които са много далеч от тези на консерваторите.

През 1996 гдина, само две години след реч пред конференция на Либералдемократическата партия срещу британското кралско семейство, Лиз Тръс се присъединява към Консервативната партия. Още тогава нейните бивши колеги поставиха под съмнение искреността ѝ, пише CNN. Нейните съпартийци я обвиняват, че наглася своите възгледи спрямо аудиторията, става ясно от интервю на либералдемократът Нийл Фосет пред медията.

През 2016 година Лиз Тръс подкрепя оставането в ЕС, сочейки че това е икономически изгодно за Великобритания. Днес обаче е привърженик на Brexit, а на критиците, които цитират тази нейна позиция, отговаря, че опасенията ѝ са били погрешни. Външният министър дори заплашва, че ще отмени сделката за излизането от ЕС, защото смята, че тя е договорена в нарушения на закона. Една от критиките са към граничния пункт Дувър, като Тръс беше много критична към Франция, която върна граничните проверки на главното пристанище, през което преминава трафика между Франция и Обединеното кралство.

В Консервативната партия също са раздвоени относно кандидата за заместник на Борис Джонсън. Някои смятат, че Търс неохотно е трябвала да следва линията на консерваторите през 2016 година, когато правителството беше против Brexit. Но други мислят, че този аргумен е несъстоятелен.

Анна Субри, бивш министър от Консервативната партия, разказва, че Тръс е имала най-доброто алиби, за да подкрепи излизането от ЕС - тя подготви доклад за сектора на селското стопанство, който беше един от най-големите поддръжници на Brexit.

В момента Лиз Тръс залага на най-консервативните политики - намаляване на данъците, включително и корпоративните, премахване на регулациите на ЕС и други мерки за насърчаване на бизнеса. Тя беше категорична, че няма да налага допълнителни данъци за енергийните компании, които натрупаха огромни печалби около енергийната криза. Тези политики ще накарат много консерватори да гласуват за нея. И без значение дали вярва в тях или не, Лиз Тръс ще положи всички усилия да ги приложи и ефектът от тях да е незабавен.

Критиците коментират, че тези мерки ще увеличат инфлацията и ще повиши лихвените проценти в навечерието на очакваната рецесия в страната.

В самата партия пък се опасяват, че Лиз Тръс трудно ще обедини консерваторите, които са на власт от 12 години. През последните шест години партията е силно разделена относно Brexit. Тя ще трябва да преведе страната през една от най-сериозните кризи в последните десетилетия - инфлацията достигна 40-годишен връх, а сметките за енергия ще се увеличат същесвено. Вероятно Великобритания ще влезе в рецесия преди края на тази година и много семейства ще се окажат изправени пред трудния избор да платят отоплението или храната си.

Като част от партия, управлявала през последните години, Лиз Тръс трудно може да прехвърли вината за тази криза на друг. Самата партия е раздирана от вътрешни противоречия, а Тръс има подкрепата на по-малко депутати, отколкото главния ѝ опонент Риши Сунак, което също ще постави на изпитание външният министър и нейната решимост и целеустременост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
julian12
преди 1 година
Поредната лява-плиткоумна-платена... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Р?мператоръ
преди 1 година
Жалка, позорна и глyпава пaтkа. Цял свят още и се смее, след като Лавров я опозори публично. Оксфорд защо още не и е обявил дипломата за невалидна? Това ли е управленският потенциал на малобритания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още