IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп: Българите масово се опасяват от високи цени и политическа нестабилност

Войната в Украйна и коронавирусът не са основни страхове, 80% се опасяват за отоплението през зимата

14:55 | 20.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Опасенията на българите са свързани най-вече със социалните, а не толкова с геополитическите теми. Опасностите за ежедневното качество на живот у нас са възприемани като реални, а тези на текущата геополитика също се възприемат като реални, но не в толкова висока степен. Опасността от трайна политическа нестабилност обаче се споделя масово като съвсем реалистична. 

Това показва сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“. Агенцията обобщава отношението към основните изтъквани напоследък опасности – дали и доколко българското общество ги приема като реални.

Проблемите с цените доминират в масовото съзнание у нас. Коронавирусът изглежда вече не плаши българите, както някога. Традиционно високи остават страховете от мигрантска вълна. Страховете от войната и свързани теми също са високи, но не изпъкват, отчита проучването. 

Основни опасения - жизнен стандарт и политическа нестабилност

Близо 90% от участвалите в проучването намират за реална опасността увеличението на цените у нас да стане прекомерно. По този въпрос обществото е на практика единодушно. Опасности като потенциален недостиг на газ, респективно отопление се намират за реални от близо 80% от анкетираните българи.

Сходни дялове от запитаните виждат реална опасността от трайна политическа нестабилност в страната. Близо 70% намират за реална опасност дори недостиг на електричество. Макар и този дял да е относително по-нисък в сравнение с тревогите за газа, явно до хората в България не достига в максимална степен обстоятелството, че България е всъщност износител на електричество, посочват социолозите.

Над 70% се подготвят за нова мигрантска вълна. Този въпрос обаче като че ли вече и е част от политическия дневен ред в последните години и не стои с такава острота, както въпросите за жизнения стандарт, отбелязва се в изследването.

Войната в Украйна – не е реален страх

Дори задълбочаването на войната в Украйна, макар да се споделя като реална опасност в мнозинство от случаите, не изпъква в такава степен като реален страх, както въпросите на ежедневието.

Според социологическото проучване българското общество не осъзнава в достатъчна степен и опасността страната ни на практика да ревизира позициите си спрямо Запада – под 40% от анкетираните съзнават тази заплаха като реална.

Отново под 40% намират коронавируса за реална заплаха. Българското общество предпочита да приключи с този въпрос – заради ниските в момента нива на разпространение на омикрон или пък заради цялостното по света изоставяне на темата.

Най-тревожни по материалните въпроси са хората на по-висока възраст, с по-ниски доходи. Това е и в пряка връзка с партийните пристрастия. По въпроси като отношенията на България със Запада или коронавируса, наред с не особено високата обществена възбудимост, личи и подчертан негативизъм сред партии с по-радикални и критични към Запада позиции.

Източник: Галъп Източник: Галъп

По отношение на вируса главният определител остава възрастта. По-високата възраст значи и по-висок страх от вируса, независимо от партийните пристрастия.

Всички електорати у нас са единодушни в очакването на политическа нестабилност.

Дори и в голямата си част да са в синхрон с всички останали, привържениците на доскоро управлявалите формации не споделят чак в такава степен основните опасности. Опасността от преориентиране на страната ни е осезаемо споделяна сред една част от тези привърженици.      

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 31 август и 8 септември 2022 г. сред 1000 пълнолетни българи. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 хиляди души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още