IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира нови санкции за руски внос след референдумите в Украйна

ЕС ще предложи широкообхватна нова забрана за внос на руски продукти, която би струвала на Москва 7 млрд. евро приходи, каза Урсула фон дер Лайен

18:48 | 28.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейският съюз предлага нов пакет от санкции срещу Москва, които да включват и ценови таван за руски петрол, продаван на трети страни.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС ще предложи широкообхватна нова забрана за внос на руски продукти, която би струвала на Москва 7 млрд. евро приходи. Също така ще се забрани и продажбата на ключови технологии, от които армията би могла да се възползва, съобщава Bloomberg.

„Решени сме да накараме Кремъл да си плати за това по-нататъшно ескалиране“, коментира тя. Съобщението бе направено, след като Русия по-рано обяви частична мобилизация и организира референдуми в окупирани украински територии.

Фон дер Лайен заяви, че блокът иска да забрани на граждани на ЕС да поемат високоплатени длъжности в руски държавни компании. Макар мярката да не бъде насочена към отделни личности, ако бъде подкрепена от държавите членки, най-вероятно ще включи в обхвата си и бившия германски канцлер Герхард Шрьодер. Той е председател на съвета на акционерите на Nord Stream AG.

ЕС предлага да бъдат санкционирани и редица отделни личности и организации, включително високопоставени държавни представители и хора, участвали в организирането на последните референдуми, каза на свой ред върховният представител по външната политика и сигурността на ЕС Жозеп Борел.

Планът на ЕК цели да ограничи и достъпа до авиационно оборудване, електронни компоненти и специфични химични субстанции, за да се „лиши военния комплекс на Кремъл от ключови технологии“.

В скорошната си реч „За състоянието на съюза“ този месец Фон дер Лайен посочи санкциите на блока като част от причините руската армия да е принудена да ползва полупроводници от домакински уреди, за да ремонтира военна техника.

Досега блокът е въвеждал няколко кръга санкции срещу Русия, включително и срещу част от енергийния ѝ сектор. Санкциите на блока трябва да бъдат одобрени единодушно от 27-те страни членки на блока, преди да влязат в сила.

За да има таван на цената на петрола, блокът ще трябва да промени настоящото си законодателство. През юни страните от ЕС се съгласиха на пълна забрана за застраховане и финансови услуги за пренос по море на петрол, въпреки че самият транспорт с кораби бе пощаден от ограниченията. Повечето от тези забрани се очаква да влязат в сила на 5 декември наред с ограничение на покупката на руски петрол.

„Поставяме законовата основа за този таван на цените на петрола“, каза Фон дер Лайен.

ЕС също така ще предприеме мерки за борба с хората, които се опитват да заобикалят ограниченията. По думите на председателя на ЕК ще бъде създаден списък, в който ще влизат подобни нарушители. „Така например, ако те купуват стоки в Европейския съюз, транспортират ги до трети страни и след това до Русия – това ще е заобикаляне на нашите санкции и тези лица може да бъдат вкарани в списък. Смятам, че това ще има голям ограничаващ ефект“, коментира тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 7
valentino29
преди 1 година
Урсула закопа бундесвера,когато бе военен министър,сега е ред на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още