IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Гражданите на Донбас ще бъдат завинаги граждани на Руската федерация

Руският президент официално подписа договорите за присъединяването на украинските области към Русия

16:14 | 30.09.22 г. 45
Автор - снимка
Създател
Снимка: max seddon/Twitter
Снимка: max seddon/Twitter

Четирите украински региона, които гласуваха на референдуми да се присъединят към Руската федерация - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, завинаги ще бъдат част от Руската федерация. Това заяви руският президент Владимир Путин в реч преди официалното подписване на договорите за анексирането на областите.

Хората в четирите региона взеха своето решение. „Резултатите са известни, добре известни“, заяви той.

„Сигурен съм, че Федералното събрание ще подкрепи четирите нови субекта на Руската федерация... тъй като това е волята на милиони хора“, каза Путин на фона на бурни ръкопляскания. Това е избор на милиони, които споделят „обща история“ с Русия и е тяхно „естествено право“, както е заявено в Устава на ООН. Международната общност обаче осъжда проведените референдуми като фалшиви, а гласуването беше осъдено като "нарушение на Устава на ООН и международното право" от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Путин заяви, че хората в Донбас са „жертви на нечовешки терористични атаки, извършени от режима в Киев“.

Руският лидер отдавна твърди, че Украйна е поставила под прицел рускоговорящите в Източна Украйна и непрекъснато изказва обвинения, без да представи доказателства, че Украйна води геноцид в източната част на страната.

„Унищожаването“ на Съветския съюз „унищожи връзките между различните части“ на страната, каза още Путин. „Въпреки всички трудности те [хората в анексираните региони] продължават да носят тази любов за Русия и това усещане не може да бъде унищожено от никой“.

Руският президент заяви, че „не цели“ да се връща към миналото и да възстановява Съветския съюз, но допълни, че „няма нищо по-силно от волята на тези хора да се завърнат към историческите си корени“.

Той продължи със защита на действията си в Украйна, заявявайки, че четирите анексирани области са руска територия и обвинявайки Запада, че се опитва да подчини Русия. Искам всички в Киев и на Запад да чуят, че хората в Донбас ще останат завинаги руски граждани, каза той.

Той призова Украйна незабавно да спре всички военни дейности и войната, която „те започнаха през 2014 г.“.

Киев трябва да се върне на масата за преговори, каза той, допълвайки, че „сме отворени за това и сме го заявявали много пъти“.

Украинските власти обаче трябва да „уважат израза на воля на хората“, каза Путин, имайки предвид фалшивите референдуми, които бяха проведени на територията на Украйна миналата седмица. „Ще защитим земята си, използвайки всички наши сили и ще направим всичко възможно, за да гарантираме сигурността на хората“, каза той.

Русия ще възстанови от руините градовете и селата и ще развие инфраструктурата, здравеопазването и образованието. Ще работим за сигурността, така че всички граждани да се чувстват подкрепени от „всяка част на нашата велика родина“.

Западът иска да завладее Русия с новите си валути и технологични развития.
Владимир Путин
президент на Русия

Путин повтори предишни твърдения, че Западът цели да отслаби Русия и да я повали на колене още от разпадането на Съветския съюз. „Западът търси нови възможности да ни удари и те винаги са мечтали да разцепят нашата държава на по-малки държави, които да водят битки една с друга“, заяви той.

„Западът иска да завладее Русия с новите си валути и технологични развития“, каза руският президент и допълни, че западните страни се опитват да отрекат културата на Русия.

„Те не могат да се примирят, че има толкова богата страна“, заяви Путин и посочи големите наличности от полезни изкопаеми и други ресурси в страната му.

Руският президент определи Запада като „алчен“ и заяви, че той иска Русия да се превърне в негова „колония“. „Затова Западът води хибридна война срещу Русия“, добави Путин.

„Те не искат да ни виждат като свободно общество, те искат да ни виждат като тълпа от роби“, заяви руският президент. „Те не се нуждаят от Русия, ние се нуждаем от Русия!“, добави той и думите му бяха посрещнати с шумни аплодисменти.

Продължавайки злъчното си слово срещу Запада, Путин взе на мушка САЩ и Великобритания, като ги обвини в саботаж.

Той нарече британците „англосаксонци“ и заяви, че те са помогнали за „организирането на експлозиите на газопроводите „Северен поток“ и „Балкански поток“.

Путин нарече американската армия „брутална“, след което осъди разширяването на НАТО.

Според руския президент Русия не е източник на проблема с цените на енергията в Европа, а енергийната криза е създадена от „дългогодишни погрешни политики“, провеждани преди войната с Украйна.

Руският лидер критикува още капитализма и заяви, че той не е начинът да се осигури храна за хората.

След речта на Путин присъстващите в залата високопоставени представители скандираха „Русия, Русия, Русия“.

След това назначените от Москва управители на завзетите територии в Украйна подписаха официалните документи за анексирането на областите им. Путин също ги подписа, но седнал на отделна маса на няколко метра разстояние. Присъстващите в залата аплодираха след представянето на всеки от ръководителите на анексираните украински области.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен реагира веднага след речта в Twitter, заявявайки, че "Незаконното анексиране от Путин няма да промени нещо. Всички територии са незаконно окупирани от руски нашественици са украинска земя и винаги ще бъдат част от тази суверенна държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

35
rate up comment 0 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
До: baybay11:До: valentino29 Много сте ми смешни руските '''защитници''-----------------------------------------------------------------------всъщност имах в предвид САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 1
valentino29
преди 1 година
До: baybay11 :До: valentino29 Много сте ми смешни руските '''защитници''-----------------------------------------------------------------Всъщност говорих за Сащ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 3
valentino29
преди 1 година
До: baybay11 Аз просто мислех , че знаете и за другите . : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
До: GiRoНикой не е казал че ще му се размине,отново си измисляте. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Абе, откъде ви изкопават такива бе, да не би да има в Сибир някакво находище на неандерталци ли,какво ли? Нямам друго обяснение за толкова глупост , събрана между двете ти уши, бе сладур...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Ама че съмнителна привилегия...Ей на тва му викам да изтеглиш късата клечка, както ние през 44-та , Източна Германия (ГДР) след ВСВ или КНДР (Северна Корея) след корейската война...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
Статья 51. Никакие соображения любого характера, будь то политического, экономического, военного или иного характера, не могут служить оправданием агрессии.2. Агрессивная война является преступлением против международного мира. Агрессия влечет за собой международную ответственность.3. Никакое территориальное приобретение или особая выгода, полученные в результате агрессии, не являются и не могут быть признаны законными.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
Статья 2Применение вооруженной силы государством ПЕРВыМ в нарушение Устава является prima facie свидетельством акта агрессии, хотя Совет Безопасности может в соответствии с Уставом сделать вывод, что определение о том, что акт агрессии был совершен, не будет оправданным в свете других соответствующих обстоятельств, включая тот факт, что соответствующие акты или их последствия не носят достаточно серьезного характера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
Определение агрессииУтверждено резолюцией 3314 (ХХIХ) Генеральной Ассамблеи от 14 декабря 1974 года Статья 1Агрессией является применение вооруженной силы государством против суверенитета, территориальной неприкосновенности или политической независимости другого государства, или каким-либо другим образом, несовместимым с Уставом Организации Объединенных Наций, как это установлено в настоящем определении.Статья 2Применение вооруженной силы государством первым в нарушение Устава является pri ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 3
GiRo
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Импотент, великата милион и двеста хилядна руска армия прибягна до могилизация. Същата тази втора армия в света стреля с ПВО ракети като C300 по мирни градове, защото другите ракети просто свършиха. Заблудено панелно човече ще си останеш и това си е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още