IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна подаде молба за ускорено членство в НАТО

Киев е готов на преговори с Русия, но при друг президент, заяви украинският държавен глава Володимир Зеленски

18:04 | 30.09.22 г. 55
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

След като руският президент Владимир Путин подписа договорите за анексирането на четири окупирани украински провинции - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, украинският президент Володимир Зеленски подписа молба за ускорено членство в НАТО.

"Де факто сме съюзници... де факто ние вече извървяхме пътя си към НАТО", пише той в изявление на сайта на украинското президенство и посочва, че Украйна кандидатства да го направи и де юре "по процедура, която е съобразена със значението на Украйна за защита на цялата общност".

Зеленски отбелязва още, че членството в НАТО изисква пълното единодушие на всички членове и е необходимо време за това. "И затова, докато това се случва, ние предлагаме да приложим нашите предложения относно гаранции за сигурност за Украйна и цяла Европа в съответствие с Киевския договор за сигурност, който беше разработен и представен на нашите партньори", пише той.

В изявлението не се дават повече подробности относно Киевския план, но в последните дни Володимир Зеленски проведе серия от срещи с европейски и световни лидери, включително с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, германския канцлер Олаф Шолц и канадския премиер Джъстин Трюдо.

Зеленски заявява още, че това е акт в защита на сигурността на целия свободен свят и допълва, че Русия едва ли щеше да се спре с Украйна, ако Киев не ѝ се беше противопоставил, и щеше да напредне към Прибалтийските страни, Полша, Молдова, Грузия, Казахстан. Украйна може да гарантира  границите на всички европейски държави и че никой няма да върне войната на континента.

"Цялата територия на страната ни ще бъде освободена от този враг – врага не само на Украйна, но и на самия живот, човечеството, закона и истината", заявава още украинският президент в своето изявление.

В своята реч Владимир Путин призова за преговори с Украйна, макар и да беше катеричен, че не става и дума за разговори относно анексираните украински територии. Украйна е готова на преговори, но не и с Путин, заявява обаче Зеленски. 

Цялата територия на страната ни ще бъде освободена от този враг – врага не само на Украйна, но и на самия живот, човечеството, закона и истината.
Володимир Зеленски
президент на Украйна

"Той (Владимир Путин - б.р.) не знае какво е достойнство и чест. Затова ние сме готови за диалог с Русия, но вече с друг президент на Русия", категоричен е украинският държавен глава.

Припомняме, че Русия започна война в Украйна на 24 февруари, а един от мотивите е защитата на сигурността си, визирайки исканото от Киев членство в НАТО и ЕС. По време на месеците, в които се водеха активните бойни действия, украинските власти не веднъж коментираха, че са разбрали, че не са желани в НАТО. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

45
rate up comment 2 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
До: DS66 находище. Не сащ са ни пречката за енергийна независимост, а газпром и продажните ни политици от ВСИЧКИ бг политически партии. Проектът за проучване на газовите хидрати е с участие на 18 държави, стартира през 2008г. и е завършен мисля, 2019 г.Наричате се ''COST MIGRATE'' https://bulenergyforum.org/sites/default/files/vgeorgiev_migrate_bemf_conference_2017_bg_rev_3.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
До: DS66 Тук изобщо не става въпрос за шистов газ, а само и единствено за газови хидрати. Находището на България се изчисляваше- в началото на около 407 години БВП на България, сега- не знам на колко, но за няколко ВЕКА България ще е 100 процента енергийно независима държава. Освен това- нашето находище е открито... около 70 години на 20 век. И оттогава , та до настоящия момент, газпром си купува бг. политици от всички партии и на всички нива, за да НЕ СЕ ЗНАЕ И ДА НЕ СЕ РАЗРАБОТВА това наше на
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 0 rate down comment 1
DS66
преди 1 година
Та разказваше се че там кухината е толкова голяма че град като Москва може да влезе в нея. Нормално е скалите да са се изчистили напълно от газ, защото те са естественно дренирани с тази огромна площ през която газта може да прониква в кухината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 0 rate down comment 3
DS66
преди 1 година
Никой не добива от газови хидранти, не знам каква заплаха може да са. Първите кладенци за шистов добив на газ са на руснаците, но им ги направиха канадците с американците и вече им е ударена тапата , изчерпани са. В Украйна в тези области си мислят че има газ, защото там е добиван много по класическата технология и си викат сега ще пусне от шисти. Нищо няма да пусне, там газа е от огромни кухини, в учебниците по руски език в България имаше урок в който се разказваше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 0 rate down comment 2
DS66
преди 1 година
Този газ, който е бучки лед смесени със скална маса може само да се копае като въглища, който твърди друго просто заблуждава и тези находища скоро няма да се появи технология да се разработят. Това не е работа за сегашните добивни компании, това е работа за инженери примерно с каквито разполага Мъск, трябва той да започне за направят някакви Боринг машини, нещо много специално, за да се добива този газ..Шел и Шеврон със сигурност няма да могат, тези от въгледобивната индустрия също..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
До: DS66 ''...Оказва се например, че истинската заплаха за присъствието на "Газпром" на световния пазар на горивата не е шистовият газ, а газовите хидрати. Това се посочва и в документи на руското енергийно министерство от 2013 г....''https://blitz.bg/goreshtite-***/shche-stane-li-blgariya-dubay-s-proekta-sugar-cherno-more-krie-skrovishche-za-16-280-miliarda-leva_news435731.html И за това ли са виновни сащ, м...Щото в статията друго се посочва и то точно от експерта, разработил проекта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
До: DS66 И още нещо- ''...БАН: Газовите хидрати в Черно море могат да осигурят енергийната независимост на страната ни Енергетика България 24 сеп 2022...Всичко зависи от финансирането, обясни ученият. Първо трябва да бъдат направени сондажи. Те ще са на цената на един дълбоководен. От това може веднага да се започне да се печели. Може дори да започне погребване на въглероден диоксид, отбеляза той.От находищата на газови хидрати в Черно море може да започне да се печели веднага.''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 0 rate down comment 4
DS66
преди 1 година
Не количествата ракети те си ги казват по колко имат, със сигурност ги имат и двете страни и дори взаимно си ги инспектират, т.е. американски инспектори зная къде са шахтите на руските и руски инспектори знаят къде са щахтите на американските имаха договор за тези инспекции. Няма нужда да си генерал, това е една от малкото истини която е публична..те американците и руснаците много си бъркат из г..ащите, не от вчера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
До: DS66 Цитирам- ''В сравнение с традиционните газови находища това е една малка дълбочина. Затова тестването ще бъде 10-20 пъти по-евтино от обичайните сондажи. С около 10 сондажа на цена по-малка от цената на един дълбоководен сондаж може да се осигури за няколко години консумацията на метан за България." Въпрос- това може ли да реши проблема на България с природния газ. Моят отговор е ДА, МОЖЕ, НА 100 ПРОЦЕНТА, но за да се случи това, е необходима ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ на ниво НС. Толкова от мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 4
DS66
преди 1 година
Виждал ли си какво преставлява тази газ, аз на живо съм я виждал - жълт лед който пуши като се изпарява. В това му състояние може само да се копае като въглища, трябва да се измисли начин да се стопля долу, да се изпарява и да се вади този газ. По лесния вариант..минаваме на дърва яко, но трябва да се поддържат горите и да се залесява. Хем приятно, хем сигурно като са ти до главата. При много ниски температури газопроводите замръзват, пада им дебита, по несигурни са от дървата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още