IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев: Русия отвлече директора на АЕЦ „Запорожие“ 

Игор Мурашов е бил изведен от колата си и със завързани очи беше откаран в неизвестна посока

10:29 | 01.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Един от блоковете на ядрената централа. Снимка: PA/YURI KOCHETKOV
Един от блоковете на ядрената централа. Снимка: PA/YURI KOCHETKOV

Ръководителят на окупираната от руските войски Запорожка атомна електроцентрала Игор Мурашов е бил отвлечен от московски войски, съобщават украински източници. Те се позовават на президента на оперативната компания „Енергоатом“ Петро Котин. Предишния ден генералният директор на най-голямата атомна електроцентрала в Европа е бил спрян на пътя от руски патрул на площадката към град Енергодар около 16:00 ч. местно време вчера и измъкнат от колата. „Той беше изведен от колата си и със завързани очи беше откаран в неизвестна посока", се казва в съобщението.

„Задържането му от (Русия) застрашава безопасността на Украйна и на най-голямата атомна електроцентрала в Европа", заяви Котин, цитиран от DPA.

Той поиска от Русия незабавно да освободи Мурашов.  Ръководителят на окупираната от руските войски Запорожка атомна електроцентрала Игор Мурашов. Снимка: Nexta Ръководителят на окупираната от руските войски Запорожка атомна електроцентрала Игор Мурашов. Снимка: Nexta

Първоначално няма обяснение от руска страна. Русия окупира атомната електроцентрала от началото на март. „Няма данни за съдбата му", обяви Котин в информационния канал Telegram.

Той обвинява Русия в ядрен тероризъм срещу ръководството и персонала на електроцентралата. Мурашов, който носи основната отговорност за безопасното функциониране и ядрената безопасност на централата, трябва да бъде освободен незабавно, каза Котин. И също така призова ръководителя на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси да настоява за освобождаването на Мурашов.

Атомната електроцентрала бе многократно обстрелвана през последните месеци. Както руските окупатори, така и украинските власти неколкократно предупреждават за възможен ядрен инцидент с огромни последици за цяла Европа. МААЕ настоява за бързи по-нататъшни преговори за създаване на зона за прекратяване на огъня около атомната електроцентрала. Според ръководството на руската държавна ядрена корпорация „Росатом“, която контролира централата съвместно с руски предприятия, тя е готова да обсъди техническите аспекти на безопасната зона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 01.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Руснаците сами се обстрелват с натовско джепане. Големи гяволи са, спор няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още