IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Няма да се коалираме с ГЕРБ и ДПС

За пореден път българските избиратели не овластиха никого да има еднопартийно мнозинство и еднопартийно управление, коментира пък Карадайъ

22:26 | 02.10.22 г. 5
Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

„Продължаваме промяната“ няма да участва в коалиция с ГЕРБ-СДС и ДПС. Това заяви на брифинг съоснователят на партията Кирил Петков.

Другият съосновател на партията Асен Василев посочи, че „Продължаваме промяната“ са загубили изборите. „Загубихме с 3%, както миналия път ги спечелихме с 3%. Това дава ясен мандат на ГЕРБ и ДПС да направят коалиция и да управляват страната“, допълни той.

Петков посочи, че „искаме да уважим избора на хората и това, че ГЕРБ е първа политическа сила – те носят огромна отговорност. Преди само 8 месеца с 67 депутата сформирахме правителство с много трудна коалиция. Сега е техният ред, народът им даде мандат“.

Искам да пожелая на ГЕРБ успех в сформирането на правителството, защото техният успех е успех на всички българи.
Асен Василев
съпредседател на "Продължаваме промяната"

„Ние обещахме на избирателите, че коалиция с ГЕРБ и ДПС няма да бъде направена. Ние ще си изпълним обещанието“, каза още Петков. По думите му това е „въпрос на ценностна система“. „Хората, които гласуваха за нас, трябва да знаят, че ще си изпълняваме обещанията“, посочи той.

„Това, което се случи днес, показва много ясно, че огромен брой хора продължават да вярват, както ние вярваме, че България може да бъде по-различна, успешна, просперираща, да не бъде изяждана от корупция“, коментира още Петков.

Василев допълни, че от партията ще се борят България да е европейска държава, със социален бюджет, който продължава да увеличава пенсиите, минималната работна заплата и доходите, както и не позволява непрозрачно харчене. „С всички инструменти, които парламентът ни дава, ще отстояваме това“, каза той.

Той подчерта, че ни чака нелека зима. "Искам да пожелая на ГЕРБ успех в сформирането на правителството, защото техният успех е успех на всички българи", каза Василев. "Ако няма стабилно правителство, всички ще страдаме", заключи той, но същевременно заяви, че не вижда и коалиция с участието на "Демократична България", с която "Продължаваме промяната" състави правителство с подкрепата на БСП след предишните избори. 

Имаме сериозни различия с "Демократична България", особено в областта на икономиката, каза Василев. 

Междувременно Стефан Янев, лидерът на партията „Български възход, коментира, че партията е доволна от резултата си, без значение дали влиза, или не влиза в парламента. „Партията ще изгради структури, така че да се подготви за следващите избори и в частност местните избори след година, за които се готви да е водеща политическа сила“, подчерта нейният лидер.

Ние минахме през кампания, в която до голяма степен липсваше политически дебат.
Стефан Янев
председател на "Български възход"

Янев каза, че от партията не очертават червени линии, с изключение на една – реализацията на националните интереси. Той посочи, че политическата сила би разговаряла с всички партии за търсене на решение и съставяне на правителство с хоризонт за поне една година.

„Ние минахме през кампания, в която до голяма степен липсваше политически дебат, ясно разграничаване на идеи и отделни политики. Важно е оттук нататък какъв ще бъде диалогът и какви решения ще се предлагат за бъдещето на България“, коментира още той.

Влязохме в тази кампания неподготвена и всеки резултат е добър, заяви Янев и пред bTV. По думите му, ако партията стане част от парламента, ролята ѝ ще е да се води диалог и да се търси взаимодействие по важните за държавата въпроси, които предстоят.  „На България й е нужно правителство за предстоящия период на кризи. Въпросът е България да има устойчиво правителство поне за една година, за да се стабилизира ситуацията в страната“, каза Янев.

„За коалиция „Български възход“ има една бариера и това е защитата на националните интереси. От тази гледна точка е важно диалогът и взаимодействието между партиите“, допълни Янев. Мястото на партиите в българския парламент е да взаимодействат, да търсят решения, а не да се занимават с политически нарцисизъм, посочи той.

Очаквах по-висока избирателна активност, коментира и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Винаги ни е интересувал българският национален интерес. Видяхме, че нямаме допирни точки с всички политически формации, каза той. Според него ще се състави нов кабинет, макар и неустойчив. Каквото и правителство да се създаде, е важно България да съществува мирно и нормално, каза по bTV той.

Видяхме, че нямаме допирни точки с всички политически формации.
Костадин Костадинов
председател на "Възраждане"

На въпрос с кои партии биха разговаряли от "Възраждане" той отговори, че ще трябва да разговарят с хора, "които не взимат решенията си сами", без да уточнява имена. "Ще ни бъде изключително трудно да разговаряме с тях, макар че нямаме проблем да разговаряме и ще го направим заради хората", каза той.

От победителя в изборите ГЕРБ бяха лаконични. „Благодарим на всички, които гласуваха за нас. Съветваме всички политици преди да говорят, да мислят“, коментира съпредседателят на партията Томислав Дончев. "Да, ГЕРБ е първа политическа сила, но ще коментираме каквото и да е след окончателните резултати, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ след края на изборния ден. 

ДПС получава подкрепата на българските граждани, защото работим за нашите избиратели, за хората, за българските граждани, коментира лидерът на партията Мустафа Карадайъ. По думите му структурите на ДПС могат да произвеждат добър изборен резултат в различни ситуации.

„Доколкото виждаме предварителните данни, можем да кажем, че за пореден път българските избиратели не овластиха никого да има еднопартийно мнозинство и еднопартийно управление. Гражданите изпращат силен сигнал, че политиците трябва да си говорят, да водят диалог, да търсят коалиция в името на решаването на проблемите на хората“, посочи той.

За пореден път българските избиратели не овластиха никого да има еднопартийно мнозинство и еднопартийно управление
Мустафа Карадайъ
председател на ДПС

По думите му България трябва да има стабилно мнозинство в Народното събрание, което да излъчи стабилно правителство, за да има сигурност в страната, защото сме свидетели как живеем в множество кризи. „Шапка на всичките кризи е политическата криза“, посочи Карадайъ. Първо трябва да се реши политическата криза чрез диалог и нормалност, а не да се поставят разделителни линии, изтъкна той.

„Нашият призив към всички лидери на политически партии в 48-то Народно събрание е да преодолеят егоцентризма си и в името на преодоляването на множеството кризи, които ги има в момента, в името на решаването на проблемите, да търсят обединението“, заключи той и допълни, че "ситуацията изисква отговорност".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 02.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 3
novata_ikonomika_
преди 1 година
ПП ще разбие ГЕРБ на местните избори в София през 2023 година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
baybay11
преди 1 година
Празни мисли на празни хора по никое време...''...Кириле, в юф на Р.България се изучава следното за политическите партии''...Политическите партии се създават не за да удовлетворят личните убеждения на лидерите, а най-вече за участие в борбата за властта, за да превърнат интересите си в закони и да моделират обществото по своя начин...'' https://***.bg-pravo.com/2012/09/13_12.html Мисля, че това се учи и в Харвард, но не в специалността ''моден дизайн'', а в Харвард Кенеди скуул...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
onlythelonly
преди 1 година
Има време и за олимпииския комитет на Радисън Дали прай сметка кирчо че на Цар Асвабадитель не може да се качи сас жичен микрофон?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Deyan_80
преди 1 година
Шведската тройка ... ??? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
onlythelonly
преди 1 година
Шведската стена движи КкПп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още