IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са възможните политически конфигурации след вота?

Ще се направи опит за правителство, но стабилен кабинет е невъзможен, очертават се нови парламентарни избори, коментират експерти

11:22 | 03.10.22 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Стабилен кабинет е невъзможен, експертно правителство е дъвка за наивници, вариант е надпартийно правителство, ще има съставяне на правителство от президента, на хоризонта се очертават нови парламентарни избори догодина. Това са част от мненията, изразени от политолози, социолози и антрополози, които коментираха какви са възможните политически конфигурации след вота от 2 октомври.

При 99,91% обработени протоколи в ЦИК 7 партии влизат в следващия парламент. Според данните към 9.00 часа на 3 октомври:

ГЕРБ-СДС – 25,34%

"Продължаваме Промяната" – 20,20%

ДПС – 13,75%

"Възраждане" – 10,17%

"БСП за България" - 9,30%

"Демократична България – Обединение" – 7,45%

"Български възход" -  4,63%

"Има такъв народ" остават под чертата с 3,83% 

Политологът Георги Киряков коментира в ефира на Bulgaria ON AIR, че ниската избирателна активност продължава да е проблем за българската демокрация. Именно тя дава основание на обществото да твърди, че партиите влизат в каквото и да е управление с много ниска легитимност. 

"Българите отказаха да припознаят политическия продукт, който беше сложен на тезгяха. Предизборната кампания беше хаотична и бледа, в никакъв случай модерна. Видяхме некомпетентно говорене от страна на политическите кандидати и краен популизъм. Оценявам го като рационален отлив, а не толкова като апатия и умора", коментира пред Bulgaria ON AIR политологът проф. Росен Стоянов. Според него изненадващият резултат на партия "Възраждане" не се дължи на наказателен вот, тъй като електоратът им не е толкова сплотен.

"Експертният кабинет ще бъде изцяло зависим от мнозинството в парламента. Той е дъвка за наивници и не може да вземе решение без политическо решение от партиите в мнозинството", категоричен е Киряков. 

Събеседникът му подкрепи тезата. "Няма Министерски съвет, който не е политически. Предстои ни съставяне на правителство. Заявката е, че първата политическа сила ще предложи състав и структура. Със сигурност ще имаме съставяне на правителство от президента Радев", посочи Стоянов. Той смята, че някои от играчите, които разполагат с достатъчно мандати за сформиране на мнозинство, не биха се коалирали с ГЕРБ. 

И двамата политолози не са оптимисти за съставяне на стабилно правителство на мнозинството. 

Какви са възможните конфигурации след изборите на 2 октомври, коментираха политолозите Димитър Ганев и Андрей Райчев по Нова телевизия.

„Налице е блокиращо мнозинство, което няма да позволи на сбора на всички останали да направят мнозинство“, посочи Димитър Ганев. Според него, ако България отиде отново на избори през януари, резултатите няма да са със значителна разлика и „същите тези хора ще трябва да седнат заедно на масата за преговори“. 

Очаквате ли новият парламент да излъчи правителство?

Да, кабинет около ГЕРБ.
Да, кабинет около "Продължаваме промяната".
Да, експертен кабинет, подкрепен от различни формации.
Не, отново ще имаме служебен кабинет и нови избори.
Не знам.
Общо 460 гласа

„Борисов има един много силен коз в ръката”, смята Райчев. Според него лидерът на ГЕРБ ще търси по-широка подкрепа, като се откаже от премиерското място и предложи временно правителство, което повишава шансовете, каза Райчев.

По думите му коалицията „без ДПС не става”. Според Райчев към ГЕРБ могат да се присъединят и “Български възход”. БСП също е възможно да попаднат в подобна коалиция. „БСП е с много лошо постижение”, смята политологът. Въпросът, според него, обаче е дали ГЕРБ биха искали да управляват при такава формация. 

Според Димитър Ганев лидерите на партиите няма да отхвърлят идеята за избори през януари. Тогава изборът ще е между опита на ГЕРБ да състави кабинет или принципната позиция на „Продължаваме промяната“ - "никога с ГЕРБ и ДПС".

„Вариант е надпартийно правителство“, каза Димитър Ганев. Всички партии обаче ще си правят сметка за местните избори, които са следващата година. Според него Бойко Борисов няма да направи правителство на всяка цена.

Възможна е коалиция между ГЕРБ, ДПС, „Български възход” и „някой златен пръст”, коментира по Нова телевизия политологът Евгений Дайнов. Според него това ще е кабинет на националното спасение.

„Дали ще се отиде към експертно правителство, е въпрос на политическо решение, то обаче не носи политическа отговорност“, коментира пред bTV Геновева Петрова, политолог от „Алфа рисърч". Тя уточни, че математически би могло да има няколко типа коалиции - между ГЕРБ-ДПС-„Демократична България", ГЕРБ-ДПС-БСП, ГЕРБ-„Продължаваме промяната"-„Демократична България".

По думите ú обаче те са неприемливи за хората и за самите партии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
Недейте забравя, че Радев свали Бойко. Радев направи Киро първи и после Радев го свали. Недейте забравя, че една нова партия без структури и без кампания на един генерал е в управлението (новия проект на Радев). Недейте забравя, че ще има след 3-6 месеца нови избори и Радев ще застане официално зад тази партия. Докато гледате в миналото и се чудите какво ще става следващите дни, един Радев си прави планове с 6-12 месеца напред. И за добро или за лошо, този Радев се отчита на Кремъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: RoyBatty те за това бяха създадени ор ГЕРБ/ДПС... свършиха си работата и сега отиват в заслужена почивка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
mikimaus
преди 1 година
Първите три удавника имат мнозинство да се хванат за сламката на Комотини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
RoyBatty
преди 1 година
Колко е хубаво, че "Има .." ги Няма :)Свалиха най-компетентният председател на Нарорно събрание от години, свалиха правителството ... Браво! Успяха! Да станат за пример за неудачници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
Време е политическите партии да се върнат към политическата си същност и ясно да заявят- напр. ние сме лява/ дясна/ центристка партия, за да се знае от всички слоеве на населението към коя от тях да се насочат съобразно мястото си в социалната стратификация. Отделно- не виждам наша политическа партия, която да предлага защита на интересите на различните слоеве в средната класа напр., така, че- за да има повишаване на избирателната активност, преди това трябва да се реформират самите партии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
Снощи имаше чудесен дебат по БНТ по проблематиката, повдигната в статията.Хареса ми много една констатация на един от участниците, според когото партиите забравиха, че защитават икономическите интереси на определени прослойки от обществото- т.е. забравиха за класите. Няма как икономическите интересит на собственик на малък или микробизнес от средната класа, да са идентични с икономическите интереси на нископлатените работници от работническата класа-няма как една и съща партия да ги представлява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още