IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на федерацията на Русия одобри анексирането - какъв ще бъде статутът на новите територии?

От 1 януари 2023 г. руската рубла ще бъде единственото официално платежно средство в четирите окупирани области

13:19 | 04.10.22 г. 17
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Съветът на федерацията (долната камара на руския парламент) единодушно одобри анексирането на четирите окупирани украински области, съобщава ТАСС. Така в състава на Руската федерация като самостоятелни републики влизат самопровъзгласилите се Луганска народна република и Донецка народна република, а като области - Херсонската и Запорожката област.

Анексирането става след провеждането на референдуми, чиито резултати към момента се признават от Русия и Северна Корея. Допитването се проведе в условията на активни военни действия на територията и на четирите украински области и при съмнителни условия, като например как са изработени избирателните списъци. Според публикации тайната на вота често не е спазвана, а част от гласовете са получени "на място" - в домовете на хората, а не в избирателни секции, като преставителите на избирателните комисии са били придружавани от руски военни от съображения за сигурност.

Повечето държави по света не признават резултатите от референдумите и не смятат, че четирите области са вече част от територията на Русия, затова и ще продължат подкрепата за Киев в опитите да си върнат окупираните зони.

Но в Москва вече финализират процеса по присъединяване на тези части. От ТАСС обясняват, че гражданите на четирите присъединени територии ще бъдат признати за руски граждани, а тези, които не желеят да го получат, имат един месец, за да подадат заявление. Получаването на руско гражданство обаче също става чрез подаване на заявление.

Един от най-неясните моменти по отношение на анексирането са териториалните граници. Според публикациите т.нар. ЛНР и ДНР ще бъдат със статут на републики и ще запазят своите имена в състава на Руската федерация в границите си от 2014 г. и с държавен език руски. В същото време руската армия обаче не контролира изцяло Донецка област (едва малко над 50% от територията). Над 99% от територията на Луганска област е под руски контрол, но пък в региона украинските военни извършват контраофанзива.

Херсонската и Запорожката област ще бъдат области в състава на Русия с границите, с които "са съществували в деня на тяхното образуване и присъединяване в Руската федерация". В понеделник (3 октомври) говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не можа да отговори на журналистическо питане относно границите на двете области. Новата формулировка също не звучи много по-ясно.

Очакванията са до 1 юни 2023 г. в тези територии да бъдат създадени органи на федералната изпълнителна власт, а до началото на 2026 г. - на прокуратурата и съдебната система.

Москва обещава още, че ще признава всички издадени документи от Украйна - за гражданско състояние, трудов стаж, социални помощи и здравно осигуряване, както и дипломите за завършено образование.

От 1 януари 2023 г. официалната платежна единица в присъдинените украински провинции ще бъде руската рубла, като гривнята ще остане в обращение до края на тази година. Областите ще трябва да разработят бюджети до 15 декември 2022 г., които да станат част от федералния бюджет на Русия за 2023 г.

Украинските власти проведоха заседание на Съвета за национална сигурност на 30 септември - деня, в който руският президент Владимир Путин подписа договорите за анексиране на украинските територии. По време на заседанието бяха взети решения, отнасящи се до териториалната цялост на страната. Тази сутрин (4 октомври) украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, с който тези решения влизат в сила.

Според публикуваните на сайта на украинското президентство текстове Украйна повече няма да преговаря с руския президент Владимир Путин. По отношение на гарантиране на сигурността на Украйна Киев подаде молба за ускорено членство в НАТО, а правителството ще подготви план за "многостепенна система за гарантиране на сигурността", която да се основава на многостранни и двустранни договори с други страни. Целта им ще бъде увеличение на отбранителния потенциал на Украйна до ниво, което да осигури отблъскването на Руската федерация,  както и за насърчаване на развитието на военно-промишления комплекс в страната и подготовката на военнослужещи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
за заплахи за сигурността на полетите, предаде БТА. ИКАО е в структурите на ООН и в нея членуват 193 държави. Ръководството на органидацията се състои от управителен съвет от 36 страни, които се определят за мандат от три години, се пояснява в съобщението.https://***.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/12710136
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
Започна се;0 ЕС приветства решението на ИКАО да отстрани Русия временно от управата на организацията 24часа....Отбелязва се, че през юни ИКАО обяви руските граждански полети за опасни. Организацията осъди това, че Русия наруши украинското въздушно пространство, незаконно "пререгистрира самолети, откраднати от европейски лизингодатели" и извършва полети в международното въздушно пространство със самолети без необходимите удостоверения. Допълва се, че ИКАО е издала срещу Русия предупреждение за
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
До: Zlato ''...МО се делят на две категории: Международни правителствени организации в дейността им участват държавите и държавоподобни образувания и осъществяват публичноправно сътрудничество на многостранна основа....Под термина международна организация се приема международната правителствена организация'';0https://***.bg-pravo.com/2009/12/40_09.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
До: Zlato Който се смее последен, се смее най- добре;0 Да видим какъв външнотърговски договор може да сключи русия, когато Общото събрание на ООН приеме с мнозинство предложението на американците русия да бъде изключена или да й бъде замразено членството във ВСИЧКИ международни организации, в които членува;0 Това значи, че дори в русия да има хиперинфлация, тя НЯМА ДА МОЖЕ ДА ВЗЕМЕ КРЕДИТ ОТ МВФ например;0 Руснаците ще бъдат доведени до степен на канибализъм- тогава АЗ ще ви се смея;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
До: zelka007Даже плюс ще ти сложа. Северна Корея пак изстреляха ракетка въпреки "международната общност". Хахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
До: zelka007 ... Точно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Хахаххаа ... рассия , северна корея и еритрея ... ххаххаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
До: baybay11 Хаха. "Международната общност". Хаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Кисимов хахахаха, само най-глууупавите ватенки останаха да вярват на пропагандата... путин бил готов да преговаря, хахахаха На никой вече не му пука какво иска Късия, ще се преговаря с наследника му евентуално, а до тогава ще бъдете изритани от всякъде ... как мислиш ще чукнете ли 100К жертви до Нова година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 4
baybay11
преди 1 година
Ще го напиша още по-ясно, за да бъде правилно разбрано- ако международната общност не признае референдумите за законни, то тя не признава и съществуването на лнр, днр, крим и останалите окупирани от русия украински територии, за законни, а това значи, че не признава изобщо, че тези територии са самостоятелни държавни образувания и че впоследствие те имат правото да се присъединят към русия;0 Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още