IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Готов съм на всякакви компромиси в името на народа

Председателят на ГЕРБ е готов да не бъде кандидат за премиер при първия проучвателен мандат за кабинет

15:13 | 04.10.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Лидерът на партията победител на изборите от 2 октомври Бойко Борисов предлага лидерите на парламентарните формации да се отдръпнат назад, за да бъде съставено правителство. Председателят на ГЕРБ заяви готовност за компромиси.

„Готов съм да направя всякакви компромиси и отстъпки в името на народа. Никакви претенции нямаме, с изключение на това, че Рашков не може да е вътрешен министър“, заяви Борисов.

На първата пресконференция на ГЕРБ след вота Борисов излезе с предложение към останалите формации.

„Предлагам лидерите на другите партии, влизащи в 48-то Народно събрание, да се дръпнем назад, след като считат, че имаме антагонистични отношения, е офертата на ГЕРБ към останалите политически сили в търсене на национално съгласие за съставяне на стабилно правителство“, каза Борисов, цитиран от БТА. Той определи победата като "триумф над мракобесието", на което са били подложени.

„Нито искам да съм министър, нито депутат, нито премиер, моята морална победа е ГЕРБ да е първа политическа сила“, изтъкна Борисов.

От партията ще заложат на тактика с контактна група, преговорни екипи, в които ще бъдат поканени хора с безспорна евроатлантическа репутация. „Да проведат кръга от преговори с политическите партии, всеки да си каже“, обясни Борисов. По темата "анти-Путин", например, ГЕРБ ще поканят  Росен Плевнелиев, президент от 2012 до 2017 г., и президента на Атлантическия клуб Соломон Паси - бивш министър на външните работи, да бъдат модератори в разговорите. 

След края на преговорите на работните групи, да кажат кои ще са министрите, гласуваме едно правителство, обясни Бойко Борисов. И добави, че те предлагат нещо, което да е устойчиво и то ще бъде скрепено с подписи.

Предлагам всички да помислят, да си представят как ще изглежда ситуацията след 2-3 месеца, когато войната върлува, апелира към останалите политически сили лидерът на ГЕРБ. И за пореден път увери, че е готов на компромиси. Според Борисов хората очакват политиците да загърбят егото си, да са диалогични, да има компромиси.

„Да се пенсионирам при положение, че съм първи на изборите, звучи малко като "мръдни - да седна", коментира той призиви на политически лидери.

Най-важното по думите му за България и света е кой е с Путин, кой е на страната на Украйна. Това да е първата тема, по която ясно да заявим позициите, настоява бившият премиер. Близо три четвърти от хората в голяма степен гласуваха на изборите за проевропейските партии, отбеляза той. Борисов е категоричен, че страната ни трябва да предостави оръжие за Украйна. ГЕРБ ще върнат темата в новото Народно събрание.

На второ място в преговорите за кабинет трябва да се обсъдят и другите важни теми като енергетика, цени, финанси.

„Държавата няма пари, всичко това може да се реши с редовно правителство, затова твърдо трябва да заявим, че ще влезем в еврозоната“, каза Борисов.

Трябва да бъде направен и бюджетът за догодина, а докато текат преговорите, служебното правителство да каже дали ще предлага проект на бюджет, смята бившият премиер.

"Да, България" говорят за съдебна реформа - да дойдат и да кажат какво предлагат и ще ги подкрепим, продължи Бойко Борисов. Реформа, в която фигурират имена, не е никаква реформа, не може в споразумение да бъде разписано конкретно име, посочи той в отговор на въпрос дали в евентуално споразумение би залегнала изрично оставката на Иван Гешев. Да си дадат програма, в нея ще има редът, по който да се наложи контрол върху главния прокурор, поиска председателят на ГЕРБ.

ГЕРБ са готови на отстъпки и в социалната сфера.

„Да се успокои ситуацията, да кажат кои министри могат да го изпълняват“, предлага Борисов. Той беше категоричен, че те не търсят разделение. "Ще сложим това, което можем да направим, ако искат без лидери - преговорните екипи да си свършат своето", посочи той. Лидерът на ГЕРБ не е обсъждал идеята за обединение, каквото предлага, с станалите ръководители на формациите, влизащи в 48-ия парламент. Той подчерта още, че президентът Румен Радев също е безспорен участник в процеса.

Безотговорни са, според Бойко Борисов, коментарите "Възраждане" да влезе в правителство с ГЕРБ. Вариант ГЕРБ - ДПС - "Български възход", при положение, че сме най-праволинейната евроатлантическа партия, не виждам, коментира още той.

При отказ за преговори Борисов очаква да се отиде на нови предсрочни парламентарни избори.

Изборите показаха, че народът не даде на никого самостоятелно право да управлява, каза - "стига сте враждували, намерете начин, защото всички избиратели страдаме еднакво", е прочитът на резултатите от вота за лидера на ГЕРБ.

Според зам.-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев моментът не е за доминация, а за търсене на съгласие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Repoman Катарзис ? До оня ден цялата ви гербо-дпс клика мятаха кал по него, но след като г-н Плевнелиев се продаде преди няколко години и обърна палачинката вече започнахте да го харесвате ... *** сте ми плоски! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 6
mikimaus
преди 1 година
En politique et en sociologie, diviser pour r
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
mikimaus
преди 1 година
До: mikimausВо градина раснала,дар подарена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 6
mikimaus
преди 1 година
En politique et en sociologie, diviser pour r
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 25
Repoman
преди 1 година
Много добро изказване и предложение. Ако някой може да постигне успех при такива сложни преговори, това е само г-н Плевнелиев, който се доказа като един отличен надпартиен и всенароден президент. Г-н Плевнелиев има нужните знания и опит, както и уважение, за да може да обедини всички партии по евроатлантическия път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още