IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пеканов: Влизането в еврозоната става по-трудно за България след неубедителния парламентарен вот

Политическата нестабилност „слага спирачки на това“, коментира служебният вицепремиер 

15:57 | 04.10.22 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Слабата вероятност България да успее да състави правителство след неубедителните парламентарни избори може да попречи на целите ѝ за приемане на еврото, казва в интервю за Bloomberg служебният вицепремиер Атанас Пеканов. 

Въпреки че поддържа целевата 2024 година за приемане на еврото, Пеканов посочва, че политическата безизходица може да усложни пътя на България към присъединяване в еврозоната. 

В неделя гласоподавателите в България циментираха фрагментирания партиен пейзаж на четвъртите парламентарни избори в страната за по-малко от две години, припомня Bloomberg.

„Определено е по-трудно да преминеш през всички процеси в достатъчна степен, ако нямаш стабилно правителство“, коментира Пеканов. Политическата нестабилност „слага спирачки на това“, посочва той. 

Ако партийните лидери не успеят да сформират коалиция, президентът Румен Радев ще бъде принуден да свика пети избори - удължавайки политическата нестабилност в страната евентуално с месеци. 

Сътресенията оставят празнота, запълнена от служебното правителство, което няма политическия мандат, за да преодолее пречките за приемане на еврото от най-бедната членка на Европейския съюз. 

На трето място по най-ниско ниво на дълг в ЕС и история на ниски фискални дефицити България отговаря на повечето формални критерии за присъединяване към еврозоната. Но банковите проблеми в миналото и скандали за пране на пари в Прибалтийските страни повишиха скептицизма сред държавите членки относно приемането на нови членове.

Разширяване на еврозоната. Графика: Bloomberg Разширяване на еврозоната. Графика: Bloomberg

Целите на България за приемане на еврото само ще станат по-сложни без правителство, подкрепено от гласоподавателите, казва Капучин Мей, анализатор в консултантската компания Verisk Maplecroft. „При липсата на силна ръка, която да ръководи икономиката, двуцифрената инфлация, забавящият се икономически растеж и намаляващата обществена подкрепа ще се превърнат в ключови пречки пред присъединяването на България към еврозоната през 2024 г.“, пише Мей в своя бележка. 

Само 40% от българите подкрепят еврото като единна валута на блока, което е близо половината от средното равнище за ЕС, сочи проучване на Евробарометър, публикувано през септември. 

Атанас Пеканов настоява, че приемането на еврото ще има "всеобхватна" подкрепа в парламента, въпреки че служебното правителство има ограничен мандат да прокарва реформи. "Това са възможностите на един служебен кабинет”, казва вицепремиерът. „Нуждаем се от редовен кабинет с дългосрочна визия.“ 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 3
Един Българин
преди 1 година
75% от българите ненавиждат поробителя Борисов, но само 25% от тях гласуват, като половината от тях гласуват за него от страх да не загубят работата си. Трябва да ги изметем и на местните избори и няма да има проблеми за съставяне на правителство. Друг е въпросът колко добре е да приемем еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още