IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля допълнително съвместно финансиране на своята газова диверсификация

Все още не е ясно дали ЕС ще обмисли емитирането на нов съвместен дълг или ще търси други начини за набиране на средства

21:20 | 05.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз (ЕС) ще проучи начини за финансиране като блок в опит да ускори плановете си за загърбване на руския газ въпреки изразените резерви от някои от страните членки, съобщава Bloomberg.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заяви пред европейските лидери, че изпълнителният орган на ЕС ще разгледа други „източници на финансиране за подобряване на огневата мощ на REPowerEU“ - инициативата на блока за намаляване на зависимостта си от руската енергия.

Няколко европейски държави, включително Германия и Нидерландия, изразиха дълбок скептицизъм относно необходимостта от набиране на нови средства, но призивът на Фон дер Лайен да се обмисли финансиране на ниво ЕС отразява нарастващите опасения относно огромния мащаб на разходите, които ще бъдат необходими, за да се осигурят достатъчно доставки на газ за блока без наличието на руски количества в газохранилищата през следващите зими.

Все още не е ясно дали ЕС ще обмисли емитирането на нов съвместен дълг или ще търси други начини за набиране на средства.

Призивът на Фон дер Лайен предхожда срещата на лидерите на ЕС в Прага, насрочена за 6 октомври, като се очаква те ще обсъдят енергийната криза. Няколко дена по-рано Германия обяви пакет от 200 млрд. евро, за да предпази компаниите и домакинствата си от икономическото въздействие на покачването на цената на газа.

Някои държави членки разкритикуваха Германия за предприемането на такъв мощен едностранен отговор, защото се притесняват, че това може да подкопае единния вътрешен пазар на ЕС.

На затворени врати в сряда еврокомисарите обсъдиха дали ЕС трябва да предложи допълнително общо финансиране, за да избегне риска от фрагментация на пазара, изтъкват източници, запознати с темата.

Комисията обмисля да се насочи към финансовите пазари, за да плати за този нов тласък към енергийна независимост, както направи по време на кризата с Covid-19, въпреки че новото съвместно натоварване с дълг е само една от идеите, които се разглеждат, предупреди служител на ЕС.

Еврокомисарите Паоло Джентилони и Тиери Бретон предложиха по-рано тази седмица ЕС да следва модела на инструмента SURE - основан на заеми механизъм, при който блокът използва финансовите пазари, за да помогне на държавите членки да плащат обезщетения за безработица по време на пандемията.

Очаква се европейските лидери да обсъдят икономическите последици от енергийната криза тази седмица и на редовна среща на върха на ЕС по-късно този месец. ЕК може да предостави подробности за предложения механизъм този месец в зависимост от резултата от дискусията между лидерите, добавя служителят на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още