IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият клуб от 44 страни в Европа показа изолацията на Русия

Зеленски призова лидерите да превърнат новата политическа общност в европейска общност на мира

22:21 | 06.10.22 г. 30
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Лидерите на ЕС и на съседни страни от Великобритания до Турция проведоха среща в четвъртък, за да обсъдят сигурността и извънредни ситуации в енергийната област, които застрашават всички след нашествието на Русия в Украйна. Символичната среща на върха подчерта изолацията на Москва, предава Ройтерс.

Срещата в Прага е първа за Европейската политическа общност, проект на френския президент Еманюел Макрон, който обединява на равнопоставена основа 27-те страни членки на ЕС и 17 други европейски страни.

Някои от тях чакат да се присъединят към блока, а друга, Великобритания, е единствената в историята му, която го напусна.

Датският премиер Мете Фредериксен не пристигна заради важен дебат в парламента на страната, с което броят на лидерите намаля до 43 вместо планираните 44.

Срещата в Пражкия замък се превърна в голяма проява на солидарност за затъналия в няколко кризи континент – от последиците за сигурността заради войната в Украйна до енергийна криза и задаваща се рецесия, която попари надеждите за силно възстановяване след забавянето заради пандемията от COVID-19.

„Тази среща е начин да потърсим нов ред без Русия“, каза върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел и допълни, че Москва може да не бъде изключена завинаги, но засега Русия на Владимир Путин „няма място“.

Украинският президент Володимир Зеленски, който направи обръщение чрез видео връзка, призова лидерите да превърнат новата политическа общност в „европейска общност на мира“.

„Нека днес бъде отправната точка. Точката, от която Европа и целият свободен свят ще се насочат към гарантиран мир за всички нас. Това е възможно“, допълни Зеленски и призова лидерите да „впрегнат всичките възможни сили на Европа за прекратяване на войната“ в Украйна.

Специално внимание в Прага получи британският премиер Лиз Тръс, която макар и подложена на натиск в родината си след само няколко седмици на власт, се присъедини към лидерите на ЕС.

Решението ѝ да присъства на срещата породи надежди за възобновяване на отношенията между Брюксел и Лондон въз основа на по-топлия тон в последните седмици в спора между двете страни заради търговските споразумения след Brexit за Северна Ирландия.

След срещата си с домакина на събитието, чешкия премиер Петр Фиала, Тръс подчерта „категоричното им съгласие за значимостта еднаквомислещите европейски демокрации да създадат обединен фронт срещу жестокостите на Путин“.

Представител на ЕС заяви, че участието на Тръс е било положително.

„Мисля, че ангажиментът на Обединеното кралство по тези теми – сигурност, стабилност, икономика, миграция, доставки и подкрепа за Украйна, остави доста положително впечатление“, каза представителят.

Войната на Русия в Украйна със сигурност ще остане във фокуса на вниманието на новия клуб, тъй като лидерите на новата Европейска политическа общност вероятно ще се срещнат следващия път в Молдова, малкия и застрашен съсед на Украйна.

Но далеч не е ясно дали форумът, който някои вече разкритикуваха като поредна говорилня, ще има силно бъдеще.

Самият му размер ще бъде голямо препятствие пред изпълнението на конкретна политика, както и политическата му и културна разнородност и традиционни съперничества между много от страните членки – от Армения и Азербайджан до Гърция и Турция.

В блог публикация преди срещата на върха Борел заяви, че е нужна яснота за същината на Европейската политическа общност, окончателните страни членки във форума, отношенията му с ЕС, как трябва да взема решения и дори дали трябва да има собствен бюджет.

В петък лидерите на 27-те страни членки на ЕС ще се срещнат самостоятелно в Прага. Срещата ще се проведе в напрегната обстановка заради програмата за енергийна помощ на стойност 200 млрд. евро на Германия, която много от останалите страни членки смятат за нарушаваща конкуренцията на единния пазар в блока.

Страните членки ще се опитат също така да изгладят различията си за това как да укротят цените на газа, за да овладеят растящите разходи за енергия, които разпалват инфлацията в целия блок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
До: Pyramid Глупости- защо народите да се страхуват от русия, след като тя ВЕЧЕ НЯМА да е единственият им доставчик на енергия...Студът не може да изплаши никого- все пак, Европа по принцип е в умерения континентален климат, изключително много от тези 44 държави са в него, в Европа има 4 годишни времена, така,че - рашистите пак залагат на неправилната карта или на куция кон;0 Разбирам- да плашат Екваториална Африка със студове от минус 22 градуса- да, но да плашат европейците със студ- хахаха;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 8
Pyramid
преди 1 година
До: baybay11 : Студът и икономиите, ако не уплашат народите, значи, последните, не ценят СОБСТВЕНИТЕ СИ живот и здраве. Студът и икономиите, ще разгневят обаче, тези народи, т.к."в принципите им" не влиза да страдат всички заради неколцина неадекватното и предатели. Ще ги разгневят до степен, да ги натирят. Много изтърпяха тези хора, а върхушките, продължават да злоупотребяват за тяхна сметка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 8
Р?мператоръ
преди 1 година
До: baybay11 - затова ли европейците масово протестират още отпреди лятото дори да е свършило? На зима с големите приказки ли ще се топлиш? Руснаците няма да има нужда да търпят студ и икономии, защото там енергия бол, а и без това брутално ниските цени не мърдат нагоре. Одеала от пачи пух ще им трябват на ЕС-пейците - не на руснаците. А зимата ще видим колко от тия сулювци ще се крият в бункери (спящото джо ще ги научи как) и колко ще се люлят на фенерът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 7
Р?мператоръ
преди 1 година
До: khao - какво е рундю, Кyхич?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС от тия всичките ако може рундьо рублата да не е на власт след година, ще бъда доволен, за останалите не ми пука !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
Zlato
преди 1 година
До: baybay11Айде няма нужда от такива измишльотини. Като си пусна зимата топлото на 24 градуса и спя по чаршаф. На германците ще им трябват. При 15 градуса в къщата ще им свършат работа дори и да не дишат :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
Впрочем, завивки за всички сезони от гъши пух се изработват и от наша, БЪЛГАРСКА фирма. Дали средностатистическите руснаци изобщо са помирисвали такива завивки- леки, топли, дишащи, топлещи, много удобни, много меки и осигуряващи максимален комфорт през зимата;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 11
baybay11
преди 1 година
Kризата беше предизвикана от русия. И зимата тези 44 държави ще продължат да си имат същите президенти, които са присъствали на тази среща. Русия трябва да запомни едно нещо- СТУДЪТ И ИКОНОМИИТЕ НЕ МОГАТ ДА УПЛАШАТ ЕВРОПЕЙЦИТЕ, защото не само руснаците могат да издържат на тях. Когато човек отстоява ИДЕИТЕ И ПРИНЦИПИТЕ СИ, той е готов за негативните последици, които може да му донесе неговата принципност. Да не говорим, че отдаавна на нашия пазар се продават завивки с гъши пух- идеално решение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 17
Р?мператоръ
преди 1 година
Това не са 44 страни. Това са самозабравилите се ПОЛИТИЦИ на 44 страни, които са се самоизолирали от собствените си народи. Много от тях ще бъдат избивaни като плъxове именно от собствените си народи на зима. Кризата в Европа я направиха точно ей-тия. Безочие е за мир да говори точно зеленски, който отказва мирни преговори, но използва собствения си народ за пушечно месо. И гнъсният борел е никой, за да казва кой да е президент на Русия. Интересно - след година колко от тия ще са на власт и живи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още