IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин посреща днес 70-годишен юбилей в мрачно настроение 

Украйна съобщи, че за няколко седмици е освободила 400 квадратни километра в Херсон

06:59 | 07.10.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Руският художник Алексей Сергиенко позира за снимки пред творбата си „Путин с кученце“ (платно/масло, 200x200 см), посветена на руския президент Владимир Путин, Санкт Петербург, Русия, 06 октомври 2022 г. Снимка: EPA/ANATOLY MALTSEV
Руският художник Алексей Сергиенко позира за снимки пред творбата си „Путин с кученце“ (платно/масло, 200x200 см), посветена на руския президент Владимир Путин, Санкт Петербург, Русия, 06 октомври 2022 г. Снимка: EPA/ANATOLY MALTSEV

В Москва вървят плановете за отбелязването на 70-ия рожден ден на Владимир Путин, но лидерът на Кремъл е подложен на толкова силен натиск, че няма настроение за празнуване. Украйна съобщава за 400 квадратни километра освободена територия в Херсон. Британското разузнаване счита, че руските войски там са в опасно положение. Володимир Зеленски вече води кампания за създаване на трибунал за военни престъпления. 224-ият ден от войната накратко.

Украйна съобщава за 400 квадратни километра освободен Херсон

Украинската армия заяви, че в рамките на няколко дни е отвоювала стотици квадратни километри територия в Херсонска област в рамките на контраофанзивата си. От началото на октомври войските са освободили повече от 400 кв. км в региона в южната част на страната, заяви Наталия Хуменюк, говорителка на Южното военно командване на Украйна. От няколко дни Украйна съобщава за теренни успехи в окупираните от Русия райони в източната и южната част на страната, включително в Луганска област, която преди това беше почти изцяло контролирана от Русия.

Лондон счита, че войските на Кремъл са в дилема

Според британското разузнаване Русия е изправена пред стратегическа дилема при защитата си в Южна Украйна. Едно от най-големите предизвикателства, пред които са изправени руските командири в момента, е нарастващата заплаха за стратегически важния град Нова Каховка в южния край на язовир Днепър, се казва в кратък доклад на британското министерство на отбраната. 

Руснаците се нуждаят в този регион от повредения път за снабдяване през Днепър, за да снабдяват собствените си войски от другата страна на реката. Изтеглянето на частите оттам би засилило отбраната на региона около областната столица Херсон, но политическата необходимост вероятно ще наложи да не се изтеглят, казват британците, цитирани от DPA. 

Москва вече е разположила по-голямата част от своите некомплектни военновъздушни сили в защита на Херсон. В резултат на това Кремъл разполага с малко други висококвалифицирани и бързо разгръщащи се войски, които да стабилизират фронта. Вероятно е в бъдеще да се използват резервисти, допълва Лондон справката си. Поради това е вероятно резервистите да бъдат използвани и в бъдеще.

Путин реагира с декрети на паниката

В Русия частичната мобилизация в края на септември предизвиква паника сред много млади мъже и масово бягство през границите. Сега президентът Владимир Путин се опитва, според собствените си думи, да поправи грешките. Той издава декрет, с който освобождава от военна служба поредни групи: студенти в частни университети с държавна акредитация, аспиранти и бъдещи свещеници. Междувременно Москва обяви превземането на селище в Донецк. След няколко неуспеха в Източна Украйна руското министерство на отбраната обяви превземането на селището Зайцев в Донецка област и убийството на 120 украински войници.

Кадиров обещава лоялност

След повишението си в генерал-полковник известният ръководител на руската конституционна република Чечения Рамзан Кадиров увери лидера на Кремъл в солидарност. Чеченският народ ще подкрепи изцяло политиката на държавния глава навсякъде по света - написа Кадиров в Telegram. По-рано той вече беше изразил благодарността си за третото най-високо военно звание. Той заяви, че е „изключително благодарен" на главнокомандващия за „голямата оценка". 

Кадиров, който е известен с бруталния си стил на ръководене на Чечения в Северен Кавказ, където живеят предимно мюсюлмани, е един от най-яростните поддръжници на войната след руската инвазия в Украйна. Напоследък обаче той не желае да изпраща свои войски на фронтовете в източната и южната част на Украйна.

Експерт очаква скорошни борби за власт в Русия

Ден преди 70-ия си рожден ден президентът на Русия е във все по-очевидно затруднено положение заради сериозни военни неуспехи. „Това, което има значение, е да остане на власт в Москва, а това не означава непременно, че Путин ще се изложи на допълнителни рискове в Украйна", пише професорът от Йейл и експерт по Украйна Тимъти Снайдър в есе за възможния край на войната. 

„Земята се раздвижи под краката на Путин". Доскоро Путин можеше просто да обяви победа в средствата за масова информация и повечето руснаци щяха да бъдат доволни. „Сега обаче той стигна толкова далеч в безсмислената си война, че дори руското информационно пространство започва да се разпада“. 

Украинската кампания може да приключи, защото Путин и неговото обкръжение се нуждаят от всичките си сили за борба за власт в Русия - уточнява Снайдър.

Песков за годишнината: „Путин ще работи"

Путин ще отпразнува рождения си ден този петък в родния си град Санкт Петербург в прекрасния Константинов дворец. „Неофициална среща на върха" на държавните глави на страните от Общността на независимите държави (ОНД) е планирана за обяд в метрополията на финския залив, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като подчерта, че Путин ще прекара годишнината си в многобройни срещи и телефонни разговори. 

Песков не пожела да разкрие списъка на гостите на „неофициалната среща на върха". Графикът също не показва празнично настроение. „Утре президентът ще работи в Санкт Петербург", каза Песков.

Зеленски настоява за трибунал за военни престъпления

Украинският президент Володимир Зеленски призова за солидарност със страната си на първата среща на така наречената Европейска политическа общност. Русия е държава, „която географски изглежда принадлежи към Европа, но по отношение на своите ценности и поведение е най-антиевропейската държава в света", заяви той чрез видеовръзка на срещата на върха в Прага на повече от 40 държавни и правителствени ръководители от Европа. 

„Имаме работа с държава, която не желае мир", каза Зеленски. Той призова за по-строги санкции срещу Москва. Освен това Русия трябвало да бъде изключена от международни организации като ООН и да бъде създаден трибунал за военни престъпления, призова той. 

Байдън: По-близо до „Армагедон" сме, отколкото когато и да било след Кубинската ракетна криза

Президентът на САЩ Байдън смята, че опасността от ядрена конфронтация с катастрофални последици е по-голяма, отколкото когато и да било през последните 60 години. Светът не се е сблъсквал с перспективата за "Армагедон" от Кубинската ракетна криза през 1962 г. насам, заяви Байдън в четвъртък (местно време) по време на изява в Ню Йорк, според пътуващи с него журналисти. 

Той познавал Путин доста добре. Според него лидерът на Кремъл не се е шегувал, когато е говорил за потенциална употреба на тактически ядрени, химически и биологични оръжия, тъй като руската армия отслабва в боевете в Украйна.

Какво ще бъде важно в петък

Путин навършва 70 години и ще празнува в луксозния дворец в Санкт Петербург. Поканени са държавните глави на организацията наследник на Съветския съюз - Общността на независимите държави. Путин иска да покаже, че не е изолиран в международен план въпреки агресивната си война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
какво ли е чувството да знаеш че празнуваш последния си РД .... сигурно е леко депресиращо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
fortiss.
преди 1 година
До: ИмпeраторътРуска ***, хващай първия Хаймарс за Масква!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
fortiss.
преди 1 година
До: zelka007Той Путин и на бюрото на Меркел и Байдън сядаше, назначаваше ги и ги уволняваше, но само на снимки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Украинците са на 25км от Херсон и напредват ... Вече са превзели магистрала 66 , демек прекъснали са важна логистична линия на opkите и освобождаването на Кремина и Лисичанск е въпрос на часове . Броени дни остават и за Сватове . Скъсат ли ги там до границата вече няма кой да ги спре ... Р?РРРСРСРСС , некоя опорка за приповдигане на духът ?! Нали вече требваше да сте в Лисабон и да подготвяте новогодните тържества и паради на победата ?! А сега търсите кой е виновен за некадърността ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ой, дано това наше джyдже пукне на конец! Вернуло ни 2 века назад. Все в Россия сейчас менте. Все откраднали. Народ стал деббилов и алкогилики. Ужас какой там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 13
0pk
преди 1 година
До: evlogi е що, може да вземе пример от чичко Джо. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
70 години стигат.Айде, дано да е последната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
Да е жив и здрав, да умре прав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още