IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Радев: Не подписах декларацията за Украйна - това би довело до война между НАТО и Русия

България не позволи включването на ядрената енергетика в осмия пакет със санкции срещу Русия, смята българският държавен глава

20:33 | 07.10.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
Снимка: Президентството на България
Снимка: Президентството на България

"С пълна убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна в НАТО, защото това сега би означавало война между НАТО и Русия", каза българският президент Румен Радев, цитиран от пресцентъра на Президентството, след срещата на Европейския съвет в Прага. Така той отговори на критиките, че страната ни не се е присъединила към 9-те страни от Централна и Източна Европа, които излязоха с обща позиция за членството на Украйна в НАТО и за анексирането на украински територии от Русия.

Под документа не се подписаха единствено България, Унгария, Гърция и Словения.

От президенството коментираха преди дни, че България подкрепя 9-те в частта за анексирането на украинските територии, но по отношение на влизането на Украйна в НАТО ситуацията от 2008 година, когато беше срещата на върха на Алианса в Букурещ, вече е много различна. В румънската столица страните от организацията излязоха с декларация, че вратите им са отворени за членството на Украйна, която беше подписана и от България.

Киев подаде молба за членство в НАТО по ускорена процедура в началото на октомври, когато руският президент подписа договорите за присъединяване на четири украински провинции към територията на Руската федерация. Реакциите в НАТО не са еднозначни, а генералният секретар Йенс Столтенберг отново повтори, че вратите на Алианса са отворени за Украйна, но решението за това зависи от членовете на организацията.

Румен Радев коментира още в чешката столица, че подкрепата за членството на Украйна би тласнало страната във война и призова партиите в новоизбраното Народно събрание да не забравят, че на първо място трябва да поставят интересите на българските граждани. В своите коментари той визира "Демократична България", която критикува българския президент за позицията му относно Украйна.

Ако Европа солидарно не овладее растящите цени, кризата в енергетиката много бързо може да излезе от контрол и да прерасне в социална и политическа криза с всички последствия, каза Радев по отношение на темите на Европейския съвет. По-рано днес лидерите на общността не излязоха с обща позиция за мерките за овладяване на енергийните пазари, но се разбраха да продължат с финансовата и военната помощ за Украйна.

В Прага Радев призова своите колеги, когато изработват санкции, налагани от ЕС, да бъде правен всеобхватен анализ за техните средносрочни и дългосрочни последствия, така че те да не увреждат необратимо европейската икономика. Според него България е успяла да предотврати включване на санкции срещу ядрената енергетика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 0
bigi
преди 1 година
Толкова е смешно пилотчето, че чак е жалко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
redcreten
преди 1 година
До: RoyBattyватенките и да смятате не можете - 9 са подписали, 4 се дърпат - от общо 13те досега това прави 30% едва. И Б-стан естествено пак е надупена и на страната на губещите - затова и продължава да потъва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
Lemon's
преди 1 година
До: valentino29 територия е на жена ти *** Типичен *** русофил, харесващ България преди 89-та, като рашистка република. Махайте се такива от европейската ни родина, прав ви път в маскве да получите мобилизация ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
До: valentino29 То ти личи , че си се клел във вярност към предателският комунистически режим ...На народа била републиката, ама че рядък айрян имаш между ушите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 20
RoyBatty
преди 1 година
"Под документа не се подписаха единствено България, Унгария, Гърция и Словения.""ЕДИНСТВЕНО"! ... 4 от 9 е почти половината! "единствено"? ... оксиморон :)Добре е че президента ни поне има глава на раменете и топ ки ! Иначе вече да сме по окопите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: valentino29 ... човекомразците декламиращи кухи лозунги сте най-прецакани ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 16
valentino29
преди 1 година
До: zelka007:Млади човече,клел съм се във вярност към републиката на народа,тя умря 89та,на територията и егоистите в нея не дължа нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: valentino29 ... А ти кво , от фронта идваш , през приемната на резиденството за листетата с опорките и айде на клавиатурата по форумите ?! Молодец !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 14
evlogi
преди 1 година
Според фатм,ашката логика, подписалите девет страни вече са въвлечени във война с Русия...Кажи му Радев и не го обиждай повече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 15
valentino29
преди 1 година
Момчета,още ли сте тук,не сте ли в украината с винтовки,! май не сте,да вземете на следващите президентски избори да да се кандитарите ,че да оправите нещата.: )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още