IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Володимир Зеленски: Кремъл започва да подготвя руснаците за ядрена война

Москва направи първата стъпка за ескалация, окупирайки Запорожката АЕЦ, каза украинският президент пред ВВС

22:21 | 07.10.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Руските власти започват да подготвят руското общество за възможно използаване на ядрено оръжие, каза украинският президент Володимир Зеленски в интервю за ВВС. Според него обаче на този етап Кремъл още не е готов да го използва.

"Те не знаят дали ще го използват или не. Мисля, че е опасно дори да се говори за това", каза украинският държавен глава. За него рискът не е толкова съществен, защото руският политически елит обича живота си.

Русия анексира четири украински провинции след провеждането на референдуми, които обаче не са признати в повечето страни по света. Руският президент Владимир Путин предупреди, че Москва ще защити своите територии, включително и новопридобитите, с всички възможни средства.

Много анализатори прочетоха това като ядрена заплаха. Не е изключено Русия да използва тактически ядрени оръжия, тоест с ограничен обхват, в Украйна. Преди дни по време на дискусия с австралийския институт Lowy Зеленски призова за "превантивни атаки", които да не позволят на Русия да използва ядрени оръжия. Пред ВВС той заяви, че думите му са били преведени погрешно и е имал предвид превантивни действия, а не "атаки", но Кремъл се е възползвал от ситуацията и говорителят на институцията Дмитрий Песков е посочил, че това е призив за нова световна война.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров пък коментира, че изявлението на украинския президент са "демонстрация" защо Русия е била права да започне своята операция в Украйна, посочва ВВС.

Зеленски посочи, че първата стъпка за ядрена ескалация е направена, след като Русия окупира Запорожката АЕЦ. Това е най-голямата ядрена централа в Европа, а Владимир Путин издаде указ, според който тя е собственост на Руската федерация.

Украинският президент призова за санкции, които да накара руснаците да напуснат централата, която още се управлява от украинските служители на "Енергоатом". В централата обаче има и 500 въоръжени руски военни, заяви още той.

"Всичко, от което Путин се бои, не е ядрен удар. Той се страхува от своето общество, защото само тези хора могат да го отстранят, да го свалят от власт и да я дадат на друг", каза още Володимир Зеленски. Той призова руснаците да се борят за "телата, правата и душите си".

Коментирайки мобилизацията украинският президент посочи, че Русия изпраща на фронта войници без нужното оборудване и въоръжение. "Те са просто пушечно месо", заяви той.

Руската армия води "достатъчно добра битка", обясни още Зеленски и допълни, че украинците са подсилени със западни оръжия и имат мотив да защитят своята собственост. Именно критиките заради напредъка на Украйна на бойното поле накараха Владимир Путин да обяви частична мобилизация в страната си. От началото на украинската контраофанзива, започнала на 29 август, военните са възстановили контрола над 96 населени места и общо над 2,4 хил. квадратни километра площ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 08.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Що ?! За форумната армия "Z" нема ли да има место в бункера в Сибир ?! А с такъв ентусиазъм защитавате нефелните , и са нъц ... Носи си новите дрехи , говори си по-често с децата и продължавайте да венцеславите Нечестивият занулен денацификатор ... Ние сме най-слабото звено на НАТО , ако ще проектира сила с тактически ядрени средства , тук е първото място ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
И САЩ се подготвят за ядрена война. Те обаче са далече и ще минат само с редовно вземане на хапчета. Ние ще трябва да му мислим. ... https://thehill.com/policy/healthcare/3676691-us-purchases-290-million-of-drug-for-use-in-radiological-and-nuclear-emergencies/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
''...Той се страхува от своето общество, защото само тези хора могат да го отстранят...'' Точно така- само самите руснаци могат да отстранят пут000лер, но те масово НЕ ИСКАТ това. Тях не ги интересува, че президентът, избран от САМИТЕ ТЯХ, причинява такова зло на съседна държава. И именно за това СА ВИНОВНИ, защото БЯГАТ ОТ СВОЯТА ОТГОВОРНОСТ. ВСИЧКИ РУСКИ ГРАЖДАНИ с избирателни права в русия, СА СЪУЧАСТНИЦИ в руската завоевателна война в Украйна и в убийствата на цивилното украинско население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още