IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС работи по девети пакет санкции срещу Русия

Уверена съм, че много скоро ще одобрим международен таван на цените за руския петрол с Г-7 и другите водещи партньори, каза Урсула фон дер Лайен

16:58 | 24.11.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Европейският съюз работи по девети пакет със санкции срещу Русия в отговор на войната в Украйна. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещение във Финландия в четвъртък.

„Работим усилено, за да ударим Русия, където боли, за да се притъпи дори още повече нейният капацитет да води война срещу Украйна и днес мога да обявя, че работим с пълна сила по девети пакет санкции“, заяви Фон дер Лайен на пресконференция, цитирана от Ройтерс.

„И съм уверена, че много скоро ще одобрим международен таван на цените за руския петрол с Г-7 и другите водещи партньори. Няма да си починем, докато Украйна не надделее над Путин и неговата несправедлива и варварска война“, каза тя.

Фон дер Лайен не даде допълнителна информация за това какви мерки ще има в новия пакет.

Миналия месец ЕС даде финална зелена светлина на осмия кръг от санкции заради инвазията на Русия в Украйна, който включваше повече ограничения върху търговията и технологичните продукти.

По време на съвместна пресконференция с премиерите на Финландия и Естония и с вицепремиера на Швеция Фон дер Лайен заяви, че руското нападение над украинска цивилна инфраструктура като енергийните съоръжения представлява военно престъпление.

В сряда европейският парламент определи Русия за държава спонсор на туроризма, посочвайки, че военните удари срещу украински цивилни цели като енергийна инфраструктура, болници, училища и убежища нарушават международното законодателство.

Русия отрича умишлено да е атакувала цивилни в Украйна, но признава за поредица удари срещу електропреносна и друга инфраструктура. Това според Москва цели намаляването на способността на Киев да се сражава и увеличаването на шансовете за преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
bvg
преди 1 година
До: valentino29Толкова струва един лаунч на хаймарс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
valentino29
преди 1 година
До: bvg: коя ракета струва милион долара?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Киев иска нови санкцииhttps://***.investor.bg/a/502-ad-hoc/364664-kiev-iska-novi-sanktsii-za-rusiya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 11
bvg
преди 1 година
Зелените човечета не спират да ме разсмиват. Защо стрелят с ракети струващи 1 милион, по стари ЗИЛове струващи по 5000??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: mvr0306 кво искаш да ударят мостовете в русия ли, украинците я вършат тая работа перфектно? ... знам че искате да докажете опорката че русия воюва с нато, но не воювате с Украйна и ядете бой от Украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 10
mvr0306
преди 1 година
Нато като удряше мостовете в Сърбия, вкл. и над Дунав, на стотици километри от Косово, беше хуманно и демократично? Даже моста над Дунав беше "законна военна цел". Доколкото помня, и сърбите стояха без ток. Пак беше правилно и демократично. Сега какво реват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още