IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада заделя 1,2 млрд. долара за своята климатична стратегия

Целта на стратегията за адаптиране е да се намалят щетите, нанесени от природни бедствия, чрез федерални политики и инвестиции

20:55 | 24.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Канадският премиер Джъстин Трюдо. Снимка: Bloomberg L.P.
Канадският премиер Джъстин Трюдо. Снимка: Bloomberg L.P.

Канада представи първата в своята история национална стратегия за адаптиране към климатичните промени, която предвижда 1,6 млрд. канадски долара (1,2 млрд. щатски долара) за защита на населението срещу растящото негативно влияние на глобалното затопляне, съобщава Ройтерс.

Подобно на редица други страни по света в Канада също се наблюдава екстремни метеорологични условия поради изменението на климата, като очакваните средни годишни загуби от природни бедствия могат да достигнат 15,4 млрд. канадски долара до 2030 г., предупреждава правителството.

Целта на стратегията за адаптиране е да се намалят тези загуби чрез федерални политики и инвестиции. Проучвания показват, че всеки вложен долар за адаптиране ще спести разходи от до 15 канадски долара, включително преки и непреки ползи за цялата икономика, добавя правителството.

Канада се нарежда на четвърто място по отношение на добив на петрол и на второ по отделяне на въглеродни емисии на човек от населението сред страните от Г-20, показва анализ на Emissions Database for Global Atmospheric Research (EDGAR).

Прилагането на нови стандарти при наводнения и пожари може да спести на Канада около 4,7 млрд. канадски долара годишно.

Стратегията се фокусира върху пет направления: подобряване на човешкото здраве, изграждане и поддържане на устойчива обществена инфраструктура, опазване на природата и биоразнообразието, подкрепа за икономиката и намаляване на влиянието на свързани с климата природни бедствия.

Предвидените 1,6 млрд. канадски долара ще се добавят към общите разходи на Отава, предназначени за адаптиране и устойчивост, и така общата сума ще надхвърли 8 млрд. канадски долара.

Правителството прекара две години в консултации относно стратегията с провинциалните власти, които сега имат прави на коментар по темата в рамките на 90 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още