IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямото завоевание на Путин е заложено на карта

Все повече военни експерти считат заканата на Киев за връщане на Крим за осъществима при определени условия

10:39 | 25.11.22 г. 43
Автор - снимка
Създател
Путин празнува годишнина от завладяването на Крим през 2021 г. Снимка: ЕРА
Путин празнува годишнина от завладяването на Крим през 2021 г. Снимка: ЕРА

За Украйна Крим е мястото, откъдето започна всичко. От гледна точка на Киев фактът, че Западът е позволил анексирането на полуострова от Русия през 2014 г., което е в разрез с международното право, е направил възможна инвазията в цялата страна. Сега, когато самите руснаци са прогонени от Херсон, връщането на Крим отново е на една ръка разстояние - било то с военна сила или на масата за преговори.

Ръководителят на президентската канцелария на Володимир Зеленски Андрий Ермак наскоро заяви, че мир с Русия може да има само ако Москва приеме границите от 1991 г. „Ще се върнем“, обяви и шефът на украинското разузнаване Кирил Буданов в онлайн изданието „Украинска правда“. И добави: „Да, с оръжие“. 

Това, което звучи самонадеяно в лицето на една ядрена сила, е повече от мечта. Има голяма вероятност Крим да се превърне в решаващия театър на тази война. След многобройните си военни успехи Киев не само увеличава натиска на думи, но и украинските сили навлизат все по-дълбоко в окупираните райони в близост до полуострова. Самият Крим все още е извън обсега на украинските ракети и артилерия. Ако обаче град Мариупол, превзет от Русия в началото на инвазията, бъде превзет, полуостровът ще бъде отрязан от най-важния в момента маршрут за доставки - сухопътния път през окупираната Югоизточна Украйна.

Това би било сериозен проблем за Русия - особено защото частично повреденият Керченски мост вече не е достъпен като алтернативна линия за доставки и може да се очакват нови атаки. Освен руския Черноморски флот в Крим е разположена и голяма армейска част. Още преди началото на инвазията през февруари Москва бе подсилила допълнително войските си там - според украинското военно разузнаване с два до три тактически батальона. Ако доставките до тях бъдат отрязани, Путин може да бъде принуден да действа. Най-голямото завоевание на неговото президентство ще бъде заплашено. Безпрецедентна загуба на контрол, която вероятно няма да остане без политически последствия.

Мнозинството от руснаците подкрепят Путин

Слуховете за възможен опит за преврат в Кремъл се носят от известно време. Но едва ли има признаци, че Путин действително е политически изолиран и отслабен. Според проучване на независимия руски социологически институт „Левада“ през октомври рейтингът на президента сред населението е бил 79%. Много малко руснаци обвиняват лично Путин за катастрофалния според тях ход на войната, въпреки че в същото време 88% заявяват, че са „много загрижени“ или „загрижени“ за настоящата ситуация в Украйна. Само 36% искат да се продължи военната операция, а мнозинството (57%) подкрепят преговорите.

Въпреки това нито изтеглянето от Киев през пролетта, нито от Лиман в Източна Украйна не навреди на репутацията на Путин. Според ръководителя на „Левада“ Лев Гудков дори загубата на Херсон, който беше анексиран малко преди освобождаването му от украинските войски в началото на октомври, едва ли ще промени значително рейтинга на кремълския лидер.

„Цензурата и пропагандата ще смекчат значението на това събитие и тежестта на поражението“, каза Гудков пред руската телевизия RTVi. Виж, с Крим няма да е толкова лесно. 

Путин: Крим е „свещено място“ за Русия

Докато повечето руснаци проявяват слаб интерес към анексираните територии в Украйна - освен Херсон, още Луганск, Донецк и Запорожие - Крим, според Путин, има статут на „свещено място“ за руския народ, чието анексиране е възстановило „историческата справедливост“. Полуостровът е и популярна дестинация за почивка. Но едва когато през август, в най-подходящото време за пътуване, огромен облак дим се издигна над военната база в Саки след бомбардировка и затъмни небето на плажа на курортния град, войната навлезе на първо място в колективното руско съзнание.

Още по-голям би бил ефектът от украинско настъпление в Крим. От военна гледна точка обаче настъплението на полуострова създава много проблеми. „Това би било изключително труден акт, който Киев вероятно няма да си позволи да предприеме, докато другите фронтове са все още отворени“, казва военният експерт Густав Гресел от Европейския съвет за външни отношения (ECFR) в интервю за ntv.de. Украйна вече не разполага с достатъчно боеприпаси и оръжия, казва Гресел, и няма военновъздушни сили или военноморски флот. А Крим е силно укрепен. Единственият вариант е атака по няколкокилометровия сухопътен мост, който свързва континенталната част на Украйна с Крим. Това обаче би било доста рисковано.

Бившият главнокомандващ на американската армия в Европа Бен Ходжис е далеч по-оптимистично настроен. Веднага след като украинската армия доближи с далекобойната си артилерия, включително с ракетните установки HIMARS, до руските военни бази в Крим, мостът над Керченския проток ще се превърне в „покана за отстъпление“ за руснаците.  Бившият главнокомандващ на американската армия в Европа Бен Ходжис. Снимка: ЕРА Бившият главнокомандващ на американската армия в Европа Бен Ходжис. Снимка: ЕРА

Според Ходжис това може да стане още през лятото на 2023 г. Въпросът е как ще реагира Путин при подобен сценарий. Западните съюзници на Киев са все по-загрижени, че той може да ескалира още повече войната като ответна мярка. „Няма да има руски президент, който да върне Крим“, заяви бившият канцлер и приятел на Путин Герхард Шрьодер пред Der Spiegel през 2021 г. Е, поне за това може и да е прав. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 1 година
До: Tikva007Бен вено са е нагримиъл , ама ако у следиш изказванията от самото начало доста точно съобщава тайминга на нещата . Я виж кви ги е плещил на 02,06,2022 : https://offnews.bg/sviat/gen-ben-hodzhis-goliamoto-kontranastaplenie-shte-e-prez-septemvri-778115.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Ама ти много нещо се нервираш. Да не би да те гонят някакви комплекси, някакво неудовлетворение, някакви неосъществени очаквания? Откъде да знам колко некадърници е назначил путин? Колкото си е пожелал. Така устройва ли те? И ако Шойгу е некадърник, а той не е, но не му е там мястото, защото не е военен и лоясалите щабни шапкари го лъжат, то това изобщо не значи, че Русия няма да премаже Украйна. Ще сменят шойгувци, докато тръгне и после знаеш как е. Същото е било и през 1941.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Tikva007 айде пак забележки по правописа и опит за подменяне на темата, когато руските *** са без аргумент и отговор! ... се тая, избърши се с моята диплома и отговори на въпроса, колко още некадърници е назначил путин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Грешки правят всички. И Путин. Даже и аз - бях тиэповярвал, че си инженер от ВМЕИ, а ти се оказа инжинер от меито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Да. Шойгу е инженер по образование, но сега разбрах, че ти не си. Наистина, приемните изпити за ВМЕИ *Ленин* не бяха по български език, но през 5-те години следване се пишеше доста и минаваше през преподаватели и комисии, та макар и не филолози, но повечето излизаха от там грамотни. И НИТО един не можеше да си вземе дипломата, без да е научил как се пише титлата, която е придобил - ИНЖЕНЕР, а не ИНЖИНЕР. Явно си от същия тролл-офис на Бърборино, където някое НПО ви създава препитание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007 а как мислиш, дали е назначил и други некадърници около себе си ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Tikva007 тоест путин е избрал некадърник за военнен министър, така ли ? тоест... Току що ми каза че путин е направил грешка? Безгрешния полубог е сгрешил .... това ли прочетох, щото нали аз не мога???.... ти да видиш как са били нещата!!! добре че имаме информиран човек като теб, зада ни отвори очите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Ами да, виж как си плащат руснаците за шойгувщината. Сигурно на 22.02.22 е уверил Путин, че Киев е техен за седмица. Така ще стане и с тези, които вярват на Ходжис и източниците, които ви довеждат до оргазми с Бърборино-Пинокио. Дай го малко по-зряло и внимателно и ще се почувстваш по-балансиран и успешен. На твоето ниво водехме спорове с аверите, когато играехме на фунийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Ти пак си пушил украинска трева. Нали вчера ти обясних, колко недостойно и жалко е да генерираш или разпространяваш фейкове и измишльотини. Превръщаш се в нещо като хигиенен материал за еднократна употреба. Но пък всъщност, нищо не пречи и да си такъв. Нали знаеш, че истината не е това, което много ни се иска да е. Не е ли по-добре да изчакаш малко за потвърждение от няколко места на някаква новина, отколкото да размахваш парртенки с надеждата някой да ти повярва? И какво от това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: zelka007 скоро няма да има и руски... всичко по реда си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още