IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Орбан: Нуждаем се от независима Украйна, която да ни пази от Русия

Унгария се смята за един от последните съюзници на руския президент Владимир Путин в Европа

18:25 | 27.11.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна трябва да остане суверенна държава, за да ни предпази от Русия, заяви унгарският премиер Виктор Орбан по време на среща на Центриския демократичен интернационал, която се провежда в Панама Сити, пише The Budapest Times.

Орбан коментира, че Европа е изправена пред много предизвикателства, сред които войната в Украйна и в следствие на нея - икономическа и енергийна криза, нелегална имиграция и разпространението на западни неомарксистки идеологии. В краткосрочен план целите са да бъде избегната рецесията.

Унгарският премиер не изневери на стила си от последните месеци и подчерта, че страните от Централна Европа вероятно биха могли да избегнат икономическата криза, ако не бяха европейските санкции, които увеличават енергийните цени.

В условия на кризи са нужни действия и Будапеща няма да се предава, категоричен беше още Орбан.

Унгария е един от последните поддръжници на Москва и руския президент Владимир Путин в ЕС и представители на Будапеща се противопоставят открито на санкции срещу Русия. Позициите им обаче често се сменят. Първоначално Виктор Орбан беше категоричен, че страната му няма да подкрепи финансовия пакет на стойност 18 млрд. евро за Киев през 2023 година. През миналата седмица обаче правителството издаде указ, по силата на който Будапеща ще се включи в схемата със 187 млн. евро.

В указа, подписан от премиера, се казва още, че външният министър Петр Сиярто трябва да започне преговори с правителството в Украйна за отпускане на финансова помощ, независимо от тази от ЕС, съобщава Ройтерс.

Пакетът от 18 млрд. евро, който ще бъде изплатен на три транша и е обвързан с реформи от страна на Киев, беше подкрепена с голямо мнозинство от Европейския парламент по време на сесията през изминалата седмица. Схемата обаче трябва да получи и крайното одобрение от лидерите на ЕС, които ще заседават на 6 декември. Ако това стане ЕС ще покрие около половината от бюджетния дефицит, който очакват украинските власти през следващата година.

Външният министър на страната Петр Сиярто беше един от малкото западни гости на "Атомекспо"- голямото ядрено изложение, организирано от "Росатом" в Сочи. Но в същото време президентът Каталин Новак беше в Киев при представянето на инциативата "Зърно от Украйна" на 26 ноември.

По време на пресконференция Новак трябваше да отговори защо тя изразява своята подкрепа за Украйна, докато външният министър Сиярто подписва договори за сътрудничество с Иран. Иран предоставя на Русия дронове, използвани в последните масови обстрели по обекти от критичната инфраструктура на Украйна. Новак коментира неубедително, че става въпрос единствено за дипломация и Будапеща само потвърждава стари ангажименти към Техеран, а не поема нови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 27.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още