IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските ходове на САЩ влошават трансатлантическите отношения във важен момент

Посещението на Еманюел Макрон във Вашингтон може да допринесе за по-добро разбиране и от двете страни на това, което е заложено на карта

16:33 | 30.11.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Много помпозност и известен символизъм ще съпътстват тридневното (30 ноември – 2 декември) посещение на Еманюел Макрон във Вашингтон като негова първа държавна визита в САЩ при президента Джо Байдън. Това ще бъде възможност да приветстваме неочакваното единство, което САЩ и партньорите им от ЕС постигнаха тази година по отношение на войната на Русия срещу Украйна.

Но френският лидер ще пристигне със списък от опасения, споделяни в целия ЕС, относно търговските мерки на САЩ, включително зелени субсидии и ограничаване на износа на полупроводници за Китай. Ако те не бъдат адресирани – и ако не бъде изковано икономическо партньорство с по-голяма степен на сътрудничество – трудно изградената солидарност спрямо Украйна може да пострада, пише Financial Times в редакционен коментар.

Приемането на законопроекта за климата на стойност 369 млрд. долара в САЩ, подвеждащо наречен Закон за намаляване на инфлацията, през август в много отношения беше добре дошъл момент за европейските съюзници. Чрез него най-големият емитент на въглеродни емисии в света не само прегърна зеления преход, но и обеща да го субсидира в голям мащаб.

Но представители на ЕС се притесняват, че правилата за субсидиите за зелени технологии, включително електрически превозни средства, съдържат дискриминационни изисквания в полза на местното производство. Според тях тези изисквания може нечестно да накарат компании от ЕС да се преместят в САЩ, както и да нарушат правилата за търговия в света. Представителите също са недоволни от потенциалното въздействие върху фирми от ЕС на американския контрол върху износа, целящ да попречи на Китай да придобие авангардни полупроводникови технологии.

Гледани от другата страна на Атлантика, действията на САЩ имат дъх на протекционизъм, който противоречи на призива на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън за „френдшоринг“ (разполагане в приятелски страни – бел. прев.) на веригите за доставки.

Тези ходове се случват, освен това, точно когато ЕС се оказва в изключително неизгодно конкурентно положение благодарение на натиска на Владимир Путин върху енергийните доставки. Тъй като цените на горивата са много по-ниски в САЩ, политиците се опасяват, че европейският и международният бизнес може да пренасочат операциите и инвестициите си - германската химическа група BASF например заяви през ноември, че ще трябва да намали за „постоянно“ мащаба на дейността си в Европа, след като отвори нов завод в Китай. Френският президент обвини американските производители на енергия, че се радват на „свръхпечалби“, тъй като са увеличили продажбите си в Европа.

ЕС трябва да отчете политическите ограничения, пред които са изправени Байдън и Демократическата партия, от необходимостта американските синдикати да бъдат привлечени на страната на зеления преход до борбата законодателният им дневен ред да бъде прокаран през Конгреса при крехко мнозинство в Сената. Съюзът трябва също така да прояви разбиране към загрижеността на САЩ да не допуснат Китай да придобие авангардни военни технологии - особено след като Германия, Италия и други погрешно позволиха да станат икономически прекалено зависими от Русия на Путин. Но САЩ, като лидер на западния алианс, трябва да намерят и решения, които да не позволят на търговските спорове да влошат трансатлантическите отношения.

В идеалния случай САЩ трябва да удовлетворят искането на ЕС и да му предложат същите преференциални условия за електрическите превозни средства, каквито са предоставени на Канада и Мексико. Като се има предвид непрактичността на връщането на законодателството обратно в Конгреса обаче, Белият дом трябва поне да се опита да използва правила за прилагане, които да намалят дискриминационните му ефекти. Има и възможност за изясняване и смекчаване на ефекта от контрола върху износа на полупроводници - не на последно място защото ако САЩ са сериозни относно създаването на свои собствени вериги за доставка на чипове, те ще се нуждаят от някои европейски технологии.

Има ехо от 50-те години на миналия век в усилията на Америка да събере коалиция от демокрации за нова студена война, в която се изправя не само срещу войнствената Русия, но и срещу все по-агресивния Китай. Днес, както и тогава, тези усилия трябва да включват тясна координация между съюзническите икономики, но търговските спорове представляват ерозиращо разсейване. Не може да се очаква от посещението на Макрон при Байдън да реши тези проблеми. Но ако то допринесе за по-добро разбиране и от двете страни на това, което е заложено на карта, значи ще е изпълнило важна цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: Tikva007 нали се сещаш че тия глууупости ги четът само твоите хора от възраждане... никой нормален няма да се занимава да чете есетата ти на тема "колко голям слуга на посоля съм, но си оставам същия съсаняк и глууупак"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
И само за протокола: забележете, че през всички тези години, за да се стигне до тук, решателната роля изигра ЕК! Тя извиваше ръцете на националните правителства при най-малък опит да оспорват целесъобразността на налаганата политика. ЕК си присвои ролята на правоверен евроатлантик и налагаше оценки, присъди и наказания за всяко залитане от проамериканскато линия на движение. И сега, защо Макрон, а не Фондерлаен ще ходи да се моли за милост за европейската индустрия, останала без енергия и пазар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
Когато ЕС се включи през 2014 г. в мръссната игра на САЩ срещу Русия и въведе първите санкции, сериозните анализатори писаха, че Европа се е простреляла в крака. Днес, след подкрепата на всички безумия на САЩ и UK се вижда, че се е простреляла и в главата. След време САЩ и Русия ще се спазарят върху остатъците от Украйна, защото едва ли ще се сбият за нея, а Европа пак ще гледа като прелъстена и изоставена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
Ето крещящ пример за англосаксонско лицемерие: * Тези ходове се случват, освен това, точно когато ЕС се оказва в изключително неизгодно конкурентно положение благодарение на натиска на Владимир Путин върху енергийните доставки.* Натискът на Владимир Путин върху енергийните доставки! Натискът на САЩ в продължение на месеци върху руските енергийни доставка под формата на санкции, забрани, с кулминация - взривяването на международна газова инфраструктура. И най-нелепото е, че ЕС участва в това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
* френският лидер ще пристигне със списък от опасения* и ще си тръгне със списък от притеснения. Маските паднаха и цялата американска комбинация лъсна: * Френският президент обвини американските производители на енергия, че се радват на свръхпечалби, тъй като са увеличили продажбите си в Европа.* Или с други думи: *Прелъстена и изоставена* (по Пиетро Джерми)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още