IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никола Стоянов: България ще избегне рецесия, ще отчете рязко забавяне на инфлацията

Отстъпката от 0,25 лв. при горивата ще важи до Нова година, изтъква икономическият министър

10:40 | 03.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Рязък спад на инфлацията през следващите месеци у нас прогнозира министърът на икономиката Никола Стоянов пред БНТ. Според него нивото за инфлация продължава да спада и в този момент, като се очакват по-добри данни за ноември и декември.

"Очакванията са България да се размине с рецесията и да има рязък спад на инфлацията. Така че имаме добри надежди за отлична 2023 година", изтъква той.

В същото време Стоянов отхвърли критиките за готовността на България за членство в еврозоната.

"Вероятността да влезем в еврозоната на 1 януари 2024 е много голяма. Правителството твърдо се стреми към тази дата. Инфлацията ще бъде измерена през април-май, когато е конвергентният доклад. Ние правим сериозни стъпки и съм уверен, че инфлацията ще започне да спада", изтъква министърът.

Ембаргото на Европейския съюз (ЕС) за внос на руски петрол, което влиза в сила на 5 декември, няма да се усети от хората у нас, увери Стоянов като изтъкна, че България спазва стриктно и санкциите срещу Русия, и дерогацията за вноса на руски петрол.

В тази връзка той заяви, че отстъпката за горивата няма да важи след Нова година, но ще се приложат различни мерки в подкрепа на най-бедните.

‚Отстъпката от 0,25 лв. ще важи до Нова година, тъй като „Лукойл“ са се ангажирали от 1 януари да изместят своята икономическа дейност в България – още тази година те са се ангажирали да внесат 100 млн. лв. във фонд, който ще е за отнемане на свръхпечалбите“, допълва Стоянов.

Министърът посочи, че фондът ще финансира различни мерки, свързани с най-бедните. В момента се правят разчети, помощите няма да са само за горива, а и под формата на ваучери за обществен транспорт, като идеята тук е да се намали потреблението на горива, изтъква Стоянов.

За самата мярка от 0,25 лв. министърът заяви, че тя по-скоро подкрепя пазара и помага на „Лукойл“. „Така се връщаха парите обратно към тях на практика. В момента правителството има планове тези пари, които ще се съберат от свръхпечалбата на „Лукойл“, с които ще се финансира фонда, да не се дават за компенсации за горива. Ще има помощ за най-бедните слоеве от населението, за транспорт, тъй като много от тях нямат автомобили“, посочва Стоянов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 03.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
travelboy
преди 1 година
Нещо не разбрах.Ще подпомагаме с горива бедните дето нямат автомобили.Значи никой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още